Tehnologija
0

U Hannoveru otvoren informatički sajam Cebit

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel je u prisustvu kalifornijskog guvernera Arnolda Schwarzeneggera u Hannoveru u ponedjeljk navečer otvorila najveći informatički sajam na svijetu Cebit 2009.

"Mislim da je investicija u informatičke tehnologije dobra stvar za budućnost", rekla je Merkel prilikom otvaranje sajma. Ona je izrazila uvjerenje da je okretanje informatici te posebnoe internetskom gospodarstvu jedan od ključeva izlaska iz trenutne gospodarske krize.

"Uz pomoć novih tehnologija Njemačka iz krize može izići ojačana", rekla je Merkel na otvaranju Cebita koji je ove godine posvećen razvoju interneta. Njemačka kancelarka tom je prilikom istakla da je jedan od glavnih elemenata konjunkturnog paketa njemačke vlade proširenje širokopojasnih internetskih priključaka kao uvjet za razvoj gospodarstva na najšire područje Njemačke.

"Do 2014. više od tri četvrtine domaćinstava u Njemačkoj mora posjedovati širokopojasni internetski priključak", rekla je Merkel koja je istovremeno naglasila da se ovogodišnji Cebit održava u "ne baš jednostavno vrijeme".

Arnold Schwarzenegger, koji u Hannoveru predstavlja zemlju partnera ovogodišnjeg Cebita Kaliforniju, je prilikom otvorenja sajma okupljene informatičare pozvao da trenutnu krizu vide kao šansu za novi početak.

Ovogodišnji Cebit je sa oko 4.300 izlagača za jednu četvrtinu manji nego prošle godine.