Tehnologija
30

U Bosni i Hercegovini i dalje alarmantno korištenje nelicenciranog softvera

Većina informatičkih sistema i individualnih računara u Bosni i Hercegovini su pod prijetnjom od cyber napada zbog korištenja nelicenciranog softvera.

Podaci iz prošle godine iz istraživanja BSA | The Software Alliance govore da je čak 63% korisnika koristilo ovu vrstu softvera čija ukupna vrijednost je iznosila preko 44 miliona KM. Ovaj trend je u postupnom padu, međutim, nedovoljnom da se osigura zadovoljavajući nivo bezbjednosti. Podaci su dobiveni anketiranjem potrošača, IT menadžera i poslovnih PC korisnika.

Iz Digital Crime Unita (DCU), Microsoftovog tima kojem je cilj zaustaviti ili onemogućiti zlonamjerne softvere te smanjiti sigurnosne rizike i zaštiti korisnike, upozoravaju kako sigurnosne prijetnje postaju sve učestalije, a cyber kriminalci sve sofisticiraniji te pitanje sigurnosti postaje najveći izazov za sve korisnike i organizacije širom svijeta.

Robert Kosla, regionalni direktor za javnu sigurnost, nacionalnu sigurnost i odbrani u kompaniji Microsoft, komentarišući cyber sigurnost u BiH, izjavio: "Još uvijek se mora uraditi mnogo toga u cyber sigurnosti u BiH. Pozitivno je to što ima dosta ulaganja u modernizaciju infrastrukture. Ukoliko se implementiraju nove tehnologije i sistemi, onda je država mnogo otpornija na cyber napade. Očigledno je da su operativni sistemi koji su stari i po 17 godina mnogo ranjiviji u odnosu na one koji su razvijeni nedavno. BiH kao i druge zemlje u regiji mora uvesti nove i otpornije informacione tehnologije i naša uloga je da pružimo podršku državama u optimalnoj implementaciji kako bi mogle na najbolji mogući način iskoristiti sve benefite novih tehnologija. Cyber sigurnost nije samo jedna akcija, već kontinuiran proces koji zahtijeva od država da stalno ulažu kako bi dostigle potrebni nivo informatičke sigurnosti. Microsoft se danas ne bavi samo prodajom proizvoda. Mi nudimo i znanje i usluge kako bi se ti proizvodi koristili na najbolji mogući način. To nudimo i državama ".

Nelicencirani softver može uzrokovati gubitak i krađu poslovnih podataka, uzrokovati nekompatibilnost softvera i hardvera, te onemogućiti poboljšanje i ažuriranje instaliranih programa. Napadi malwareom na organizacije širom svijeta događaju se u prosjeku svakih 7 minuta, a prema podacima IDC-a, općenito cyber napadi koji uključuju krađu identiteta, širenje spama i napade na bankovne račune koštaju svjetsko gospodarstvo više od 400 milijardi dolara godišnje. Uvijek postoji mogućnost nabavke softvera na online aukcijama, od sumnjvih distributera ili preuzimanjem besplatnih verzija. Iako korisnici u ovim slučajevima smatraju da su uštedjeli, zapravo su se izložili opasnosti od softverskog piratstva.

Kako bi se obezbijedili maksimalna zaštita i sigurnost podataka, softvere je potrebno kupovati od licenciranih distributera. U slučaju Microsofta, to su Microsoft Authorized OEM Distributors.

Zbog pristupačnosti preuzimanja i raširenosti korištenja, vrijednost piratskog softvera globalno iznosi 52 milijarde dolara, što samo po sebi govori o dimenziji problema. Prema izvještaju BSA, u regiji Centralna i Istočna Evropa u 2016. godini 58% korisnika su koristili nelegalni softver, po čemu su bili odmah iza regije Azija-Pacifik sa 61% udjela.

U dodatku, zabrinjavajući je podatak da na međunarodnom nivou direktori informatičkih tehnologija zapravno nisu svjesni da su informatički sistemi nelegalni. Oni, prema BSA izvještaju , naglašavaju da je nabavljanje legalnog softvera od presudnog značaja da se izbjegnu cyber napadi, te da se izgube dragocjeni podaci. Čak 33% firmi otkriju da su koristile nelicencirani softver tek nakon njegove nabavke.

Firme se mogu osigurati da imaju legalni softver, i osigurati se protiv cyber napada korištenjem programa za upravlanje softverskom imovinom (SAM). Organizacije koje efikasno implementiraju SAM znaju što se nalazi na njihovoj mreži kao i da li je legalan i licenciran, uvijek mogu optimizirati upotrebu softvera koristeći onaj koji najbolje odgovara njihovom poslovanju; imaju pravila i procedure za nabavu, raspoređivanje i prestanak upotrebe softvera; te će imati integrirani SAM u okviru poslovanja.

Za više informacija o nelicenciranom softveru i kako se zaštiti od njega kupovinom legalnog softvera možete posjetiti Imtec microsite.

Globalno BSA istraživanje softvera – Korištenje prilika kroz usklađivanje licence, koje uključuje i podatke po državama, dostupno je na www.bsa.org/globalstudy.