Čika Gvozden
178

U Banju Luku stigao robot koji će djeci s poteškoćama pomoći da prohodaju

M. N.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Djeca koja imaju poteškoće u kretanju konačno će se moći izliječiti i unaprijediti svoje motoričke sposobnosti zahvaljujući robotu "Čika Gvozdenu" koji je stigao u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr. Miroslav Zotović" u Banjoj Luci.
Čika Gvozden je stigao iz Švicarske, a kupljen je zahvaljujući sredstvima prikupljenim na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović u decembru prošle godine.

Kako bi male pacijente podstakli da što bolje vježbaju na ovom aparatu, ispred se nalazi ekran na kojem imaju videoigricu. Ukoliko vježbe rade pravilno, otključavaju nove, zanimljivije nivoe.

Robot se sastoji od tri aparata namijenjena za rehabilitaciju. Njega će moći koristiti djeca koja su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a nakon procjene multidisciplinarnog tima. Dijete će biti smješteno u Dječijem odjelu od tri do pet dana tokom kojih se vrše testiranja nakon čega se organizuje sastanak specijalista/subspecijalista, fizioterapeuta i radnog terapeuta, roditelja i djeteta.


Kako nam je ranije rečeno u ovom zavodu, tim je prošao obuku stručnjaka Hocoma iz Švicarske i znaju raditi na ovom aparatu.

Prema riječima dr. Snježane Novaković Bursać, zahvaljujući timskom pristupu, velikom broju edukacija i ovoj opremi, zavod se pozicionirao u sam svjetski vrh kada je riječ o dječijoj rehabilitaciji.

Zavod je danas posjetila i predsjednica RS Željka Cvijanović koja je kazala kako je nabavka ove opreme i edukacija medicinskih timova ogroman napredak za zdravstveni sektor.

Do sada je ovaj vid "liječenja" bio dostupan u Hrvatskoj i Sloveniji, a roditelji mališana koji boluju od cerebralne paralize ili imaju neki problem s kičmom, kičmenom moždinom ili ekstremitetima, su morali izdvajati velike svote novca da bi pristupili liječenju. Jedan od primjera je slučaj Zare Sivčević iz BiH koja je sa svojom majkom morala preseliti pa žive na relaciji Slovenija - Hrvatska kako bi se liječila. Za nju se još uvijek prikupljaju sredstva, a više informacija potražite na Facebook stranici "Zara ka zvijezdama".