Tehnologija
12

U Banjoj Luci predstavljeno 400 inovacija

Piše: M. Radanović
Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva – Inost mladih, otvorena je danas u Banjoj Luci i trajat će do petka.

Izložba je posvećena obilježavanju grada Banja Luka, 160. godišnjici od rođenja Mihajla Pupina i navršavanju 40 godina inovatorstva u banjalučkoj regiji. Na izložbi su predstavljeni radovi učenika, studenata i profesora iz BiH i susjednih država. Izloženo je preko 400 inovacija od 600 autora.

Učenički radovi

Profesor Goran Knežević, jedan od učesnika ove izložbe, predstavio je nekoliko radova učenika Elektrotehničke škole u Prijedoru.

"Jedan od radova koje smo izložili jeste daljinsko upravljanje kapijom gdje je moguće putem daljinskog upravljača otvoriti i zatvoriti kapiju. Ovo je mala maketa, ali može isto tako da se primijeni i na prirodnoj veličini. Novo je to da su učenici ovo sami uradili”, rekao je Knežević.

On je istakao i model koji funkcioniše na principu mobilne telefonije u sistemu daljinskog upravljanja.

Putem GSM mreže moguće je poslati poruku na telefon koji se nalazi unutar modela i time pokrenuti sistem koji u ovom slučaju djeluje tako što upravlja paljenjem i gašenjem rasvjete.

Pored učesnika iz BiH, na izložbi su svoje radove predstavili profesori i učenici Tehničke škole Mihajlo Pupin iz Novog Sada. Profesor stručne grupe predmeta u ovoj školi, Saša Skoko, izjavio je za naš portal da je jedan od učenika napravio djelimično originalno rješenje za svoj projekat.

“Riječ je o sistemu automatskog navođenja automobila, odnosno, optičkog navođenja, koji prati zadatu liniju putanje kretanja. Sve je programirano preko mikro kontrolera. Ovo je djelimično originalno rješenje, jer je učenik radio kretanje mehaničkog sistema na osnovu zadate putanje”, izjavio je Skoko.

Inovacije su važne

Ministar nauke i tehnologije RS, Jasmin Komić, istakao je koliko su inovacije važne u istraživanju i razvoju.

“Inost mladih je manifestacija koja se održava 16 put. Sama riječ inovacija trebalo bi da obilježava sve ono što se dešava u istraživanju i razvoju ovih godina. To je ono zbog čega možemo da računamo da konkurentnost privrede treba da dobije posebne podsticaje”, izjavio je Komić.

On je takođe dodao da Ministarstvo nauke i tehnologije RS prepoznaje ovakve izložbe i da im pomaže na razne načine.

“Podsticaji su takvi da imamo vidljive rezultate. Mi ćemo nastaviti tako i u narednom periodu, a osnovu inovativnosti kao način i pristup rješavanju mnogih ideja ćemo promovisati i na druge načine”, rekao je Komić.

Međunarodnu izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva organizovali su Savez inovatora RS i Udruženje inovatora grada Banja Luka.