Tehnologija
1

Twitter opet promijenio način blokiranja korisnika

Klix.ba
Čuveni mikroblogerski servis Twitter promijenio je način na koji korisnici blokiraju druge samo dan nakon što su uvedene prve promjene.

Promjene su omogućile blokiranim korisnicima da i dalje vide tvitove i ulaze u interakciju sa onima koji su ih blokirali, što je dovelo do negodovanja.

Iz Twittera su saopćili da se vraćaju na stara pravila, po kojima korisnici ne mogu pratiti profile koji su ih blokirali.

Blokiranje korisnici koriste kako bi zaustavili nepristojne komentatore i one koje ih zatrpavaju nepoželjnim tvitovima..

"Odlučili smo vratiti stara pravila, nakon što smo dobili povratne informacije od brojnih korisnika. Ne želimo dodavati opcije na štetu sigurnosti korisnika. Sva blokiranja koja ste ranije napravili su i dalje na snazi", napisao je na zvaničnom blogu kompanije Michael Sippey, Twitterov potpredsjednik proizvodnje.

Korisnici su od kompanije tražili da učini nešto više po pitanju cybernasilja, nakon niza slučajeva u kojima su korisnici doslovno bombardovani prijetnjama i verbalnim zlostavljanjima.

Kompanija je nedavno predstavila "report Tweet" dugme, kako bi se pokušala izboriti sa problemom.

Sippey kaže kako je Twitterova inicijalna odluka bila da promijeni način blokiranja bila pokušaj prevencije zlostavljanja, kojom bi se osigurali da korisnici ne znaju da ih je neko blokirao. Blokirani korisnici, a ponekad i njihovi prijatelji, često pokušavaju osvetiti se korisnicima koji su ih blokirali, što rezultira pojačanim cybernasiljem.

Twitter će nastaviti istraživati opcije zaštite korisnika od zlostavljanja te preventirati odmazde.