I slavni ostali bez prijatelja
0

Twitter na udaru hakera iz Turske

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Najpoznatiji mikroblogerski servis, Twiiter, našao se na udaru turskog hakera koji je izazvao sigurnosni problem zbog čega su mnogi korisnici ostali bez onih koji ih prate. Bez sljedbenika su ostale i brojne slavne osobe uključujući i Ashtona Kutchera i Demi Moore, zatim Oprah Winfrey, te kanadsku tinejdžersku zvijezdua Justina Biebera.

Zbog buga, za koji se pretpostavlja da ga je podmetnuo korisnik pod nazivom Bora Kirca, nekoliko miliona korisnika Twittera širom svijeta privremeno je izgubilo prijatelje na mikrobloging servisu, objavile su strane agencije.

Sigurnosni propust koji je saniran u ponedjeljak, kasno uveče, dozvolio je bilo kojem korisniku da prisili onog drugog da ga prati bez dozvole. Inače, drugi korisnik inicira praćenje.

Zbog hakerskog napada brojni korisnici su ostali bez ijednog pratioca, a mnogi su bili i pod snažnim pritiskom spammera.

Popularni blog Gizmodo prvi je objavio vijest o bugu, a zatim i detalje o tome, te načine kako da iskoriste taj propust.

U samo nekoliko sati hiljade korisnika je preuzelo kontrolu nad računima drugih osoba, odnosno prisiljavajući ih da ih prate.

Naprimjer, ukoliko bi ukucali Bill Gates, automatski bi on postao njihov sljedbenik.

I mnoge slavne osobe postale su žrtve hakerskog napada, te su zavapile čim su ugledale da nemaju kontrolu nad svojim profilima.

"Twiiter je hakirao neki haker iz Turske. Ha, ha, imam 0 sljedbenika", napisao je Ashton Kutcher.