Impresivan koncept
55

Trimaran Domus koristi obnovljivu energiju, posjeduje kabine, teretanu i bazen

D. B.
Kompanija Van Geest Design je dizajnirala novi koncept trimarana koji je inspirisan prizemnim kućama iz doba starog Rima.

Riječ je o trimaranu Domus koji je dobio ime po latinskoj riječi sa značenjem "kuća". Dizajneri su odabrali rimsko doba za inspiraciju zbog osjećaja prestiža koji daje njihovom plovilu, ali i zbog toga što je antički dizajn poznat po prostranoj unutrašnjosti.

Koncept Domus je razvijen u partnerstvu s irskom kompanijom Rob Doyle Desing. Pomenuti trimaran je dug 39,6 metara, a nudi dvostruko više unutrašnjeg prostora od katamarana iste veličine.

Trimaran je povezan s centralim atrijem, a cijelo plovilo nudi 789,6 kvadratnih metara prostora zahvaljujući podijeljenoj unutrašnjosti na dvije palube. Trimaran posjeduje šest kabina, uključujući dvije za vlasnike. U unutrašnjosti čak ima mjesta za kino, salon, bar, teretanu, bazen i spa.

Domus će biti "prva jahta bez emisije gasova koja će biti teža od 750 tona". Koristit će kombinaciju solarne energije, hidroregeneracije i tehnologiju gorivih ćelija vodika. Na papiru, skupljat će višak solarne energije tokom dana kako bi je mogao koristiti tokom noći.

Trimaran ima i jedra, tako da može ploviti i uz pomoć vjetra. Dizajniran je da se naginje pod uglom od dva stepene, što znači smanjenje otpora i dostizanje veće brzine i ekonomičnosti.

Čini se da je trimaran prikladan za svijetove luksuza i izdrživosti. Domus možda nikada neće izaći iz faze koncepta, no definitivno je dokaz da trimarani mogu poslužiti kao impresivni kompleksi spotobni za plovidbu uz korištenje obnovljivih izvora energije.