Pola milijarde korisnika
3

Trebamo li biti zabrinuti zbog Tik Tok aplikacije: SAD ponovo sumnjaju u Kineze

Dž. L.
Foto: Tik Tok
Foto: Tik Tok
Dok gotovo pola milijarde ljudi širom svijeta koristi popularnu video aplikaciju Tik Tok, pojedini američki političari i regulatori zabrinuti su da kineski vlasnik aplikacije, kompanija Bytedance, predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

Smatra se da Tik Tok najviše koriste tinejdžeri te mladi u ranim dvadesetima. Video aplikacija za kratko vrijeme postala je plodno tlo za izradu takozvanih memova.

Korisnici ovu aplikaciju koriste za postavljanje video zapisa od 15 sekundi. Mnogi uključuju usnu sinhronizaciju pjesama, komične sadržaje te neobične trikove uređivanja. Ti video zapisi potom su dostupni i pratiteljima i strancima. To znači da su svi sadržaji automatski javni, iako korisnici mogu uploadovati video i za određenu listu kontakata.

[TWITTER]1191756076036710405[/TWITTER]

Svi video sadržaji na Tik Tok aplikaciji mogu se pretraživati kroz hashtagove, ali i kroz određene teme. Tik Tok također omogućava slanje privatnih poruka, ali ova opcija ograničena je samo na prijatelje.

Svako iznad 13 godina može koristiti Ti Tok uz roditeljsku kontrolu.

Međutim, američki regulatori zabrinuti su zbog kontroverzne kompanije koja je kreirala ovu aplikaciju. Riječ je o kompaniji Bytedance koja je prošle godine dobila privrevemnu zabranu u Indiji, američku kontra obavještajnu istragu te rekordnu novčanu kaznu od 4,3 miliona funti nakon što je za Musical.ly otkriveno da je kompanija svjesno objavila sadržaj maloljetnih korisnika.

Alex Stamos, bivši glavni šef osiguranja na Facebooku, a sada profesor na Stanfordu, upozorio je na zabrinutost nakon što su se pojavili izvještaji o sukobu američkih i kineskih zaposlenika kompanije Bytedance.

Naime, bivši članovi američkog cenzorskog tima kazali su da su im kolege iz Kine poručile da obrišu videozapise sa Tik Toka koji bi se u SAD-u obično smatrali uvredljivim sadržajem, navodi se u izvještaju Washington Posta. Izbrisani videozapisi navodno su sadržavali silno ljubljenje, sugestivne plesne poteze i političku raspravu.

Drugi su zabrinuti zbog činjenice da Kina kroz svoje aplikacije omogućava državi pristup informacijama o korisnicima. Međutim, iz Bytedancea kažu da se podaci o korisnicima iz drugih zemalja pohranjuju odvojeno i ne dijele ih s kineskim vlastima.

Senator Arkansasa, Tom Cotton, također tvrdi da bi aplikacija Tik Tok mogla biti meta kampanje pod utjecajem stranih zemalja, poput one provedene na Facebooku i Twitteru prilikom izbora 2016. godine.

Bytedance kaže da Tik Tok ne uključuje političke oglase, ali senator ističe da još uvijek postoji zabrinutost da bi Kina mogla pronaći druge načine korištenja "osobnih osjetljivih podataka" o korisnicima aplikacije.

Pod pritiskom regulatora, kineska aplikacija mogla bi biti zabranjena u SAD-u gdje ima 26,5 miliona aktivnih mjesečnih korisnika, a postoji mogućnost da će Bytedance možda morati prodati Tik Tok drugoj tehnološkoj kompaniji.