Zvanični podaci kompanije Google
0

Tokom Božića aktivirano četiri miliona uređaja sa Androidom

Sarajevo-x.com
Tokom Božićnih praznika je aktivirano gotovo četiri miliona mobitela i tablet kompjutera sa operativnim sistemom Android. To su zvanični podaci koje je objavila kompanija Google.

Potpredsjednik kompanije Google Andy Rubin je na Twitteru napisao da je 24. i 25. decembra aktivirano 3,7 miliona uređaja koji imaju operativni sistem Android.

Na Badnjak i Božić je dnevno u prosjeku aktivirano 1,85 miliona uređaja. To znači da se broj aktivacija udvostručio u odnosu na vrijeme prije Božića.

Kompanija Apple je također zabilježila uspjeh tokom blagdana, a prema podacima analitičarske firme Flurry, tokom Božića je aktivirano ukupno 6,8 miliona novih Appleovih uređaja sa operativnim sistemom iOS i uređaja sa operativnim sistemom Android.

Tokom Božića je zabilježeno povećanje aktivacija za 353 posto. U odnosu na isti dan prošle godine evidentan je porast aktivacija za 140 posto.

Na Božić je također preuzeto 242 miliona aplikacija.

Prema izvještaju firme Flurry, najviše preuzimanja je zabilježeno od 19 do 22 sata. To je ujedno i tradicionalno vrijeme otvaranja božićnih poklona.