Ispunjenje datog obećanja
38

TikTok počeo prebacivati podatke evropskih korisnika u novi centar u Irskoj

D. B.
TikTok je počeo prebacivati podatke svojih evropskih korisnika u ranije obećani centar smješten u Irskoj.

Društvena mreža je saopćila da je njen podatkovni centar u Irskoj konačno operativan te da predstavlja dio napretka u projektu Project Clover. TikTok je najavio inicijativu za sigurnost i privatnost u martu nedugo nakon što je Evropska komisija zabranila svojim uposlenicima da koriste ovu aplikaciju na službenim uređajima, a sam centar u Irskoj je najavljen još 2020. godine te je tada saopćeno da će biti operativan do početka 2022. godine.

TikTok je nakon prevazilaženja problema i odgađanja otvaranja centra sada napokon počeo prebacivati podatke, a taj proces vjerovatno neće biti završen prije četvrtog kvartala 2024. godine. U međuvremenu se gradi još jedan centar u Irskoj, kao i i jedan u Norveškoj.

TikTok je pod snažnim pritiskom u proteklih nekoliko godina, a otvaranje novih centara u evropi dio je napora da vlasti steknu povjerenje u aplikaciju. Prošle godine je matična kompanija ByteDance potvrdila da su neki njeni uposlenici pristupali podacima nekih korisnika iz SAD-a uključujući novinare, nakon čega su dobili otkaz. To je otkriveno u vrijeme kada su vlade počele zabranjivati korištenje aplikacije na uređajima koji su u vlasništvu vlade.

TikTok je osigurao usluge kompanije NCC Group iz Velike Britanije, koja će kontrolisati i štititi podatke, pratiti njihove tokove i pružiti neovisnu verifikaciju, kao i prijaviti sve incidente ako to bude potrebno. Ova kompanija će pratiti podatke koji stižu u centar i odlaze iz njega, kako bi se osiguralo da samo uposlenici mogu pristupiti osjetljivim podacima korisnika.