I bez Googla savršen
20

Testirali smo Huawei P40 Pro i uvjerili se u kvalitet kamere i performanse

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Prije tri mjeseca Huawei je zvanično predstavio seriju P40 mobilnih telefona, a ekipa portala Klix.ba imala je priliku da testira Pro verziju koja je potvrdila titulu flagship uređaja.

Iako su mnogi smatrali da će sankcije Sjedinjenih Američkih Država ostaviti posljedice na Huawei mobilne uređaje, da neće biti moguće koristiti ništa od aplikacija te da će Huawei telefoni postati beskorisni, kompanija iz Shenzhena je to demantovala u šta smo se i sami uvjerili.

Ali, da krenemo ispočetka. Huawei P serija od početka je bila usmjerena ka iskustvu fotografisanja u saradnji s Leicom to su nastavili i u P40 seriji. Doba vizionarske fotografije i savršenog sklada već se primijeti i u P40 verziji mobilnog uređaja, koji je od P40 plus verziji “slabiji” samo po memoriji.

Kada govorimo o dimenzijama P40 Pro uređaja, po veličini ne odstupa mnogo od svog prethodnika P30 Pro verzije, a razlike su vidljive već prilikom prvog pogleda na sam uređaj.

Na prednjoj strani je smještena “tabletica” za razliku od “zuba” kojeg je imala ranija verzija, u kojoj su smještene dvije prednje kamere, dok su na zadnjoj strani telefona u pravougaoniku smještene kamere koje otkrivaju novu dimneziju fotografisanja.

Radi se o težem i debljem uređaju što je primjetno i prilikom prvog držanja nakon duže upotrebe P30 Pro mobilnog telefona, ali dosta primjetnija razlika je unutar telefona s obzirom na to da ga pokreće novi Kirin 990 5G čip na operativnom sistemu Andorid 10, EMUI verzijom 10.1, tako da je rad na njemu pravo uživanje.

Uz Kirin 990 5G čip tu je i Octa-core procesor (2x2.86 GHz Cortex-A76 & 2x2.36 GHz Cortex-A76 & 4x1.95 GHz Cortex-A55) te grafički procesor Mali-G76 MP16 koji pruža nezaboravno iskustvo igranja i najzahtjevnijih igara, gledanja video snimaka te pregleda fotografija.

Baterija je kapaciteta od 4200 mAh koje će omogućiti istinsko zadovoljstvo korištenja više od 24 sata bez punjenja. Uvjerili smo se.

Displej i dizajn kao savršeni sklad

Kada bi se opisivao displej novog P40 Pro možda bi najprikladnija rečenica bila, ona narodna, “slika kao mlijeko”. Čisto, fluidno, zaobljeno i kristalno jasan rad se ogleda na 91,6 posto iskorištenosti prednje strane uređaja na displeju od 6,58 incha rezolucije 1200 x 2640 s HDR10 podrškom i refresh rateom od 90 Herza.

Ono što će na početku vjerovatno svima malo smetati jeste “tabletica” u kojoj su smještene prednje kamere, ali veoma brzo i zaboravite da su tu te sve postaje stvar navike. Senzor za otiska prsta smješten je na srednjem donjem dijelu uređaja, a ne pri dnu displeja, a zvučnik se nalazi ispod samog displeja.

S gornje strane uređaja smješten je mikrofon te infrared senzor za remote opcije, s donje strane se nalaze zvučnici i Type C port za punjač i slušalice, dok se sa samo jedne strane, desne, nalazi fizička tipka za otključavanje uređaja te tipka za podešavanje jačine zvuka.

Zadnji dio uređaja je reflektirajući, a mi smo imali priliku testirati P40 Pro Ice White verziju koja je osjetljivija na dodir pa je potrebno često čistiti ili koristiti zaštitnu providnu masku. U gornjem dijelu smješten je pravougaonik s tri obične i jednom periskop kamerom, mikrofon te bljeskalica.

Sve u svemu, savršen dizajn koji pruža sigurnost prilikom držanja u rukama i korištenja uređaja.

Kamere opravdale doba vizionarske fotografije

O kamerama bi mogli pričati mnogo više nego što ćemo pokušati predstaviti u ovom tekstu s obzirom na to da se radi o novom revolucionarnom poduhvatu Huaweija i Leica-e prilikom saradnje i pravljenja P40 serije mobilnih telefona.


Huawei P40 Pro je po svemu bolji od svog prethodnika, a nakon ovoga bojimo se i pomisliti šta će nam predstaviti u narednoj seriji.


Kada govorimo o primarnim kamerama smještenim na zadnjem dijelu telefona, u pravougaoniku su smještene četiri kamere gdje svaka ima svoj zadatak. 
Kamera od 50 megapixela s otvorom blende od 1.9 širine 23 mm namijenjena je za široke fotografije te posjeduje optičku stabilizaciju. Za periskop kameru osigurano je dovoljnih 12 megapixela i blenda od 3.4, stabilizacija i 5x optički zoom te digitalni do 50x koji pomjera granice fotografisanja.

Ultraširoka kamera širine 18 milimetara otvora blende od 1.8 je mnogo bolja nego u prethodnika. Zakrivljene ivice na fotografiji, poznatije kao distorzija objektiva, na P40 Pro seriji su prošlost, a senzor od 40 megapixela je dovoljna i da vidite svaki detalj. 
Posljednja kamera smještena pored blica je TOF 3D kamera moja omogućava dubinsko fotografisanje, odnosno, blur na modovima portreta i drugim.

Osim što su pomjerili granice fotorafisanja, Huawei je poboljšao i kvalitet videa te s P40 Pro verzijom možete snimati 4K video s 30 ili 60 slika u sekundi, FullHD od 1080p s 30 ili 60 slika u sekundi, te usporene snimke u 720p formatu sa 7680 slika u sekundi ili 1080p s 960 slika u sekundi.

Doslovno, slagali bismo kada bismo rekli da se prilikom usporenih snimaka zaustavi vrijeme. Poboljšan je i kvalitet prednje/selfie kamere tako da je s 32 megapixela veličine i 2.2 otvorom blende postignuta veća oštrina i kvalitet fotografije, a sada je moguće i s prednjom kamerom snimiti 4K i FullHD video s 30 ili 60 slika u sekundi.

Sud o svemu ovome ostavljamo vama uz fotografije koje smo napravili u Bosni i Hercegovini.

Nema Google servisa? Ma nema problema!

Kada je Huawei na tržište izbacio seriju P40, mnogi su se upitali hoće li biti moguć neometan rad uređaja s obzirom na to da nema support Google aplikacija, a odgovor je itekako pozitivan s App Gallery aplikacijom koju je Huawei predstavio i nadogradio kao dobru alternativu Playstore-u.

Prilikom paljenja uređaja, svakom korisniku je ponuđen jedan od načina transfera aplikacija, ali i sadržaja sa starijeg telefona na neki od novih Huawei P40 mobilnih uređaja.

Za instalaciju aplikacija na nove Huawei uređaje preporučuje se: PhoneClone, AppGallery ili MoreApps.

Facebook, Instagram, Messenger, TikTok, Snapchat, sve radi bez problema, a za one aplikacije koje nemaju support na Huawei P40 seriji, postoje i te kako dobre alternative.

Na novijim uređajima nećete imati Gmail aplikaciju, kao ni Youtube, ali nalog na Gmailu možete podesiti preko Huawei nativ aplikacije ili bilo koje druge kao što je Outlook, Blue Mail ili čak preko pretraživača.

S druge strane, alternativa za Youtube osim korištenja preko pretraživača i prečicom na početnom ekranu, jeste i “Youtube Background Player” kojeg je moguće skinuti na AppGallery-u, a koji nudi reprodukciju Youtube sadržaja u pozadini i prilikom korištenja drugih aplikacija.

Google Mape mogu da se downloaduju preko More Apps aplikacije, ali također imaju i alternativu koja se u našem testnom slučaju pokazala odlično, a radi se o aplikaciji Here We Go koju je također moguće downloadovati na Huawei AppGalleryu.

Sve u svemu na prvu ne izgleda da su restrikcije mnogo zasmetale kineskom gigantu koji se veoma dobro snašao pa je i ove godine svojim zaljubljenicima u doba vizionarske fotografije ponudio odličan uređaj s dobrim alternativama Google servisima.

U prilogu teksta pogledajte fotografije i video snimke koje smo napravili prilikom testa ovog uređaja, a koji će uskoro biti dostupan širom BiH i za kupovinu kod ovlaštenih prodavača.