Uoči lansiranja Starshipa
24

Test Raptor motora završio eksplozijom

D. B.
Kompanija SpaceX je obavila test Raptor 2 motora u svom postrojenju u McGregoru u Teksasu, a jedna anomalija je dovela do isparenja i sekundarne eksplozije. U prijenosu uživo se moglo vidjeti da se motor gasio prije, ali da je došlo do požara i dima koji su "progutali" postolje.

SpaceX koristi Raptor motore za Super Heavy booster sistema Starship, kao i svemirsku letjelicu gornje faze. Ovi motori koriste tečni metan i tečni kisik kao gorivo te su dizajnirani da budu dovoljno snažni kako bi mogli odvesti Starship do Mjeseca i Marsa. Navodno je miješanje gasova usljed curenja ili slične anomalije uzrokovalo eksploziju.

SpaceX se trenutno priprema za četvrti testni let Starshopa, koji bi se trebao dogoditi 5. juna. Kompanija još uvijek čeka dozvolu, no na lansiranje će utjecati vremenske prilike i drugi faktori, tako da postoji mogućnost odgađanja. S druge strane, ova eksplozija vjerovatno nije među tim faktorima.

Glavni ciljevi SpaceX-a tokom četvrtog testno leta jeste da se Super Heavy spusti u Meksički zaljev, kao i da se obavi kontrolisani povratak svemirske letjelice Starship u atmosferu. Kompanija je u proteklom periodu obavila nekoliko hardverskih i softverskih poboljšanja zahvaljujući onome što je naučila tokom trećeg testnog leta, kada je gornja faza Starshipa stigla u svemir, no kasnije je sagorjela u atmosferi prilikom povratka, a booster Super Heavy se raspao u posljednjim fazama spuštanja umjesto da se spusti u okean.