Tehnologija
5

Tesla gradi solarnu elektranu i megabateriju za havajsko ostrvo

Klix.ba
Ostrva na Pacifiku vjerovatno su najpraktičnija mjesta sa promovisanje solarne energije. Tamo nema plinskih cjevovoda ili pruge koja bi donosila ugalj, s toga mjesta kao što je Kauai zavise od solarne energije i od uvoza dizelskog goriva.

Havajsko ostrvo Kauai danju iskorištava sunčevu energiju, ali kada padne mrak cijelo se ostrvo prebacuje na dizelske generatore. Kompanija Tesla tu praksu želi ukinuti gradnjom velike solarne farme i skladišta energije.

Efikasnost solarnih elektrana zavisi od doba dana, a Tesla odavno nudi tzv. Powerpack – kućnu bateriju koja tokom sunčanog razdoblja sakuplja energiju namijenjenu noćnoj upotrebi. Zamišljeni "The Kauai project" donio bi bateriju (sačinjenu od niza Powerpackova) od 52 MWh i solarnu farmu od 13 MW koju bi izgradio sektor kompanije SolarCity.

Tesla i lokalna kompanija Kauai Island Utility Cooperative smatraju da će projekat rezultirati smanjenjem godišnje ovisnosti o dizelu za oko 1,6 miliona galona.

Projekt podrazumijeva kupovinu struje direktno od Tesle, čime kompanija najviše poznata po električnim automobilima sada ulazi u posao proizvodnje električne energije. Kauai Island Utility Cooperative će od Tesle u narednih 20 godina kupovati struju po cijeni od 13,9 centi po kWh.