{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teheran meta novog kompjuterskog virusa

S
25.4.2011. u 15:56
0
0
Teheran meta novog kompjuterskog virusa
0
Teheran meta novog kompjuterskog virusa
Foto: AFP
Iran je na meti novog kompjuterskog virusa, rekao je danas šef iranske vojne jedinice zadužene za borbu protiv sabotaže Gholam Reza Jalali, sugerišući pri tom da je to dio organizovane kampanje za ometanje spornog nuklearnog programa.
Jalali je istakao da su stručnjaci pronašli "špijunski virus" po imenu "stars" (zvijezde).

"Virus 'stars' pronađen je u laboratoriji, ali je još u toku istraga. Još nisu iznijeti konačni i završni zaključci", navodi Jalali.

On nije naveo koja je oprema i postrojenje bilo na meti virusa ili kada su ga stručnjaci otkrili.

Međutim, Teheran je naglasio da su naučnici otkrili i neutralisali štetni program prije nego što je nanio ozbiljniju štetu.

"Stars" je drugi po redu kompjuterski virus, koji je pogodio Iran u proteklih osam mjeseci. Tokom prošle godine, snažan virus po nazivu "Stuxnet" pogodio je nuklearna postrojenja i druge industrijske lokacije.

Iran je saopštio da je "Stuxnet" ugrozio ograničen broj centrifuga, koje su ključna komponenta u proizvodnji nuklearnog goriva, u glavnom postrojenju za obogaćenje uranijuma Natanz.

Jalali je tokom ovog mjeseca optužio njemačku kompaniju "Siemens" da je pomogla Americi i Izraelu u pokretanju sajber napada na nuklearna postrojenja te države.

"Istragom je utvrđeno da je izvor Stuxneta u Americi i cionističkom režimu", rekao je tada Jalali, dodajući da Iran treba da smatra "Siemens" odgovornim, s obzirom da je virus zahvatio kontrolne sisteme koji se koriste u komplikovanoj mašineriji, poznatoj kao "Nadzorna kontrola i prikupljanje podataka (SCADA).

On kaže da su zvaničnici pratili slučaj softvera "Siemens SCADA", koji je pripremio teren za virus "Stuxnet". Iran je ranije objavio vrlo malo podataka o uticaju virusa.

U septembru prošle godine saopšteno je da su zahvaćeni kompjuteri osoblja u elektrani Busher, ali da samo postrojenje nije ugroženo. Prva iranska nuklearna elektrana Busher još nije operativna i propušteno je nekoliko zadatih vremenskih rokova, što je izazvalo spekulacije da je djelimično uzrok i virus, što Iran negira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: