{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tanka savitljiva plastika kao baterija budućnosti

S
6.2.2010. u 12:45
0
7
Tanka savitljiva plastika kao baterija budućnosti
0
Britanski naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu izumili su plastiku tanku kao kreditna kartica, u koju se može pohraniti energija i tako zamijeniti dosadašnje baterije. Konvencionalna baterija koju smo mnogo godina koristili mogla bi nakon ovog izuma postati stvar prošlosti.
Naučnici kažu da su izumili tanku plastiku koja prikuplja i oslobađa energiju, što bi moglo da bude prekretnica u načinu na koji koristimo telefon, vozimo automobil, pa čak i nosimo odjeću.

Ova tehnologija bi također mogla omogućiti izum fleksibilnih monitora koji bi se mogli spakovati i uokolo nositi kao list papira. Mogla bi se koristiti i za izradu "električne odjeće", koja bi, shodno vremenskim uslovima, oslobađala toplotu ili hladnoću.

"Ovaj materijal nije baterija, to je elektrolit sličan onome u tipičnom strujnom kolu", objašnjava vođa tima, doktor Emile Greenhalgh.

Prototip izuma tanak je kao kreditna kartica, treba mu pet sekundi da se napuni sa standardnog izvora energije, a može osvjetliti sijalicu u toku 20 minuta.

Dr. Greenhalgh smatra da će se ubuduće u automobilima koristiti energija sa krova ili iz vrata, a sve to zahvaljujući upravo ovom materijalu. Naučnici planiraju da novu vrstu baterije iskoriste i u hibridnim modelima Volva i tako smanje težinu automobila, zbog čega će biti efikasniji, piše Daily Mail.

"Niko nikad nije izumio nešto ovakvo. Za deset godina ono bi moglo zamijeniti baterije", uvjeren je doktor Greenhalgh.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: