|

SwagBot je robot koji će pomagati farmerima

SwagBot je robot koji će pomagati farmerima
8
Klix.ba
19.7.2016. u 13:27
27
komentara
8

dijeljenja
Profesor robotike na Univerzitetu u Sydneyu Salah Sukkarieh je vođa projekta SwagBot, čiji je zadatak razviti robota SwagBot koji će se koristiti na farmama.
Robot SwagBot se može kretati po svim terenima, a testiran je na farmi u Australiji. Pokazao se izuzetnom korisnim na farmi za uzgoj stoke, a u budućnosti bi se mogao koristiti za sakupljanje, praćenje životinja i slično.Cilj je da SwagBot bude pristupačan i moćan robot koji može funkcionisati na velikom prostoru i kretati se po različitim terenima. U naredne dvije godine će naučnici pokušati učiniti robota autonomnijim tako da može pružiti značajnu pomoć farmeru.Robota napaja baterija, a ima pogon na sva četiri točka. Njegova maksimalna brzina iznosi od 15 do 20 km/h.

Tokom izvođenja testa stoka je bila uplašena.

"Stoka se uplašila i počela bježati, ali smo mi to očekivali. Upravo ćemo to iskoristiti za kontrolu i praćenje stoke s daljine", izjavio je Sukkarieh.Troškovi proizvodnje robota još uvijek nisu objavljeni, a na tržištu bi mogao koštati blizu 22.800 dolara.

U Australiji se razvijaju i roboti Ladybird i J3 Cub. Ladybird služi za uklanjanje korova i žetvu, a J3 Club je dron za otkrivanje korova.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...