Tehnologija
6

Efikasan i precizan: Robot HeroSurg daje hirurzima čulo dodira

Klix.ba
Tokom komplikovanih operacija hirurzi se uglavnom oslanjaju na čulo vida dok obavljaju složene operativne zahtjeve. Međutim, robot proizveden u Australiji im daje i čulo dodira.

Robot pod nazivom HeroSurg je razvio tim s Univerziteta Deakin u saradnji s Harvardom, izgleda pomalo zastrašujuće, ali će učiniti operacije sigurnijim i preciznijim. Predstavljen je u Melbourneu, a koristi povratne informacije kako bi omogućio osjećaj dodira hirurgu koji ga koristi. Također, nudi 3D sliku, tako da hirurg jasno vidi gdje se nalaze njegovi instrumenti.

Vođa projekta Mohsen Moradi Dalvand već deset godina radi na razvoju medicinskih robota i eho sistema. Prema njegovim riječima, robot je "gospodar i rob", posjeduje robotske ruke s instrumentima, kao i kontrole kojim upravlja hirurg. Instrumenti koje je Dalvand razvio mogu izmjeriti koliki pritisak vrše na tijelo, a te informacije prenose hirurgu putem ručki. Primjer je rezanje tkiva, kada hirurg osjeti koliku silu primjenjuje.

Robotski sistemi za operacije su sve popularniji, a bolnice ih sve više nabavljaju zbog njihove efikasnosti i preciznosti.

Dalvand i njegov tim nastavljaju rad i komuniciraju s hirurzima kako bi dodatno poboljšali robota. On nije otkrio koliko će robot koštati, ali je kazao da će biti jeftiniji od postojećih. HeroSurg robot bi u budućnosti mogao funkcionisati kilometrima udaljen od hirurga.

Vezani članci