Dobitnik Milenijumske nagrade
0

VIDEO / Švicarac izumio revolucionarnu solarnu ćeliju

SRNA
Michael Gratzel
Michael Gratzel
Izumitelju jeftine solarne ćelije koja se može iskoristiti za pravljenje prozora koji proizvodi električnu energiju dodijeljena je ovogodišnja Milenijumska tehnološka nagrada.

Profesor Michael Gratzel sa Federalnog instituta za tehnologiju u Lozani dobio je nagradu od 800.000 eura na ceremoniji u Helsinkciju, prenosi BBC.

Inovacija profesora Gratzela oponaša način na koji biljke pretvaraju svjetlost u energiju.

"Tradicionalno ograničenje solarne energije bila je njena cijena. Gratzelove ćelije donose jeftiniji način za korištenje solarne energije“, izjavila je doktor Ainomaija Haarla, predsjednik finske Tehnološke akademije.

Komentarišući svoju inspiraciju, Gratzel je rekao da je oduvijek bio zainteresovan za način na koji biljke hvataju Sunčeve zrake i pretvaraju ih u gorivo poput šećera.

"Inspiracija je bila prirodna fotosinteza, a naša solarna ćelija je jedina koja oponaša proces prirodne fotosinteze“, rekao je dobitnik nagrade.
Gratzelove solarne ćelije oslanjaju se na nanotehnologiju za pretvaranje Sunčeve energije u elektricitet.

Ove ćelije nedavno su počele da se koriste u komercijalnim proizvodima, poput punjača za baterije. Profesor Gratzel kaže da će novčani dio nagrade od 800.000 eura biti uložen u nova istraživanja i da će se vratiti u nauku.