Tehnologija
0

Švedska - utočište za "pirate"

Sarajevo-x.com
Švedska, koju mnogi smatraju utočištem za "pirate", dobila je posebnu opomenu u izvještaju koji je objavila Alijansa za međunarodno intelektualno vlasništvo (IIPA).

U izvještaju organizacije posebno je naglašena politička debata koja je uslijedila nakon racije na torrent trackera, sajta The Pirate Bay. Industrija koja se bavi autorskim pravima kaže da je veoma zabrinuta zbog činjenice da će Socijaldemokratska partija provesti u djelo ideju o većoj taksi na broadband, umjesto da pirateriju drži kao ilegalne radnje.

Racija na The Pirate Bay i njihov brzi povratak starim stazama nije napravila neki prevelik trag na političku klimu u Švedskoj. Iako je sajt nastavio sa radom, podizanje optužnice protiv ovog najvećeg švedskog sajta očekuje se sredinom 2007. godine.

IIPA ne vidi kraja širenju piraterije u Švedskoj. Prema ovoj organizaciji u trećem kvartalu prošle godine Šveđani su downloadovali 490.000 filmova, što je osjetno više nego ranijih godina.

Prema izvještaju IIPA-e, situacija se dodatno komplikuje zbog tolerantnosti Šveđana prema pirateriji. Švedski političari ne razumiju problem "file sharinga", no organizacija se nada kako će nova vlada imati sluha i sarađivati na suzbijanju piratstva.