"Top" pet gradova kandidata
0

VIDEO / Sve za ultra brzu Googleovu mrežu

Sarajevo-x.com
Internet div Google nedavno je najavio gradnju eksperimentalne mreže s internetom sto puta bržim od dosadašnjega, čime bi se omogućilo da skoro pola miliona ljudi dobiju ultra brzu mrežu od jednog gigabita po sekudi.

Do 26. marta bilo je otvoreno i takmičenje za gradove u SAD-u koji žele učestvovati u ovom projektu. Google će imena gradova "dobitnika" objaviti do kraja 2010. godine, no svakako se ističe pet gradova koji su mnogo toga učinili kako bi upavo oni postali učesnici u projektu.

Brojni gradovi diljem Sjedinjenih Amreički Država proteklih dana organizirali su poprilično bizarne akcije kako bi ubijedili Google da upravo oni budu učesnici eksperimenta za uspostavljanje super brze širokopojasne mreže.

Konkurencija je zaista velika. Najmanje 600 gradova se takmiči, no ipak ima onih koji se posebno ističu.

U velikoj borbi za učestvovanje u projektu je grad Duluh. Kako bi skrenuli pažnju Googlea gradonačelnik Don Ness organizirao je malo je reći bizarnu akciju – skakanje u zaleđeno jezero (spomenimo da je akcija organizirana u februaru 2010. godine).

Kako bi Googleov eksperiment bio izvođen upravo u Sarasoti gradonačelnik Richard Clapp obukao je ronilačko odijelo i zaplivao sa morskim psima. Naravno, morski psi su prije toga dobro nahranjeni, tako da se gradonačelnik barem malo više osjećao sigurnije.

Topeka, pardon Google, je grad u američkoj saveznoj državi Kansas koji je ime promijenio na jedan mjesec, želeći na taj način pokazati istinsku želju da super brzu širokopojasnu mrežu dovedu u svoj grad, "Glavni grad optičkih kablova".

Kao i Topeka, grad Rancho Cucamonga odlučio je googleizirati svoje ime. Tako, da je sada ovaj grad nazvan Rancho Googlemonga.

Greenville je, pak, došao na zanimljivu ideju. Naime oni su načinili ljudski lanac i sa više od 2.000 LED sijalica ispisali "Google“.

Pogledajte šta sve još su američki gradovi činili kako bi upravo oni dobili ultra super brzu mrežu od jednog gigabita po sekundi.