Tehnologija
0

Sve mlađa djeca počinju koristiti tehnologiju

Sarajevo-x.com
Dobna granica u kojoj djeca počinju koristiti tehnologiju iz godine u godinu se spušta. Istraživanje provedeno prije dvije godine pokazalo je da djeca elektronske uređaje počinju koristiti sa 8,1 godinu, a novi nalazi ukazuju da se ta brojka u posljednje dvije godine drastično spustila.

U prosjeku, na zapadu, djeca počinju koristiti elektroniku i tehnologiju sa 6,7 godina. Iako se u posljednje dvije godine broj uređaja u domaćinstvima smanjio, povećava se broj onih namijenjenih djeci.

Tako je u porastu broj djece koji imaju vlastiti media player, portabilne video igre te mobilne telefone i digitalne kamere.

Djeca sve mlađa dolaze u kontakt sa elektronskim napravama kao što su TV ili desktop kompjuteri. Granica prvog kontakta i zainteresovanosti za tehnologiju spustila djecu od 4 do 5 godina starosti.

Posmatranjem grupe djece i odraslih, utvrđeno je da djeca u prosjeku, tri puta više koriste elektronske uređaje prilagođene za njima, nego što odrasli koriste iste te naprave, samo za njihovu dob.