"Nasljednik" Concordea
12

Supersonični avion Overture sve bliže realnosti

D. B.
Kompanija Boom Supersonic značajno napreduje u razvoju supersoničnog aviona Overture, koji se ujedno naziva i "najbržim putničkim avionom na svijetu".

Overture je zapravo brzi održivi putnički avion dizajniran da leti dvostruko brže od aktuelnih aviona, a uz to koristi održivo avionsko gorivo (SAF). Boom je potpisao dobavljačke ugovore s kompanijom Aeronova za krila Overturea, s Leonardom za trup i kućište krila, kao i s Aciturrijem za rep. Ove tri kompanije su se pridružile listi globalnih Boomovih dobavljača koja uključuje kompanije Safran Landing Systems, Eaton, Collins Aerospace, Flight Safety International, FTT, GE Additive i StandardAero.

Boom je također prvi put otkrio punu konfiguraciju Overtureovih sistema dok se program približava fazi proizvodnje.

"Nevjerovatno smo ponosni na napredak s Overtureom i Symphonyjem od našeg tima globalnih partnera i dobavljača koji nastavljaju raditi ubrzanim tempom prema budućnosti održivog supersoničnog leta", rekao je Blake Scholl, osnival i direktor Boom Supersonica.

Dosad je naručeno 130 primjeraka aviona, a među klijentima su velike aviokompanije poput Uniteda, Americana i Japan Airlinesa. Pored toga, Boom nastavlja raditi s kompanijom Northrop Grumman na vojnoj varijanti Overturea koja će proširiti tržište ovog supersoničnog aviona.

Boom je podijelio šeme ključnih sistema Overturea uključujući avioniku, kontrole leta, hidrauliku, sisteme goriva, i stajni trap, a sve je dizajnirano i razvijeno za optimalne performanse, efikasnost i sigurnost.

Avion posjeduje vrhunske sisteme goriva koji nude kontrolu centra gravitacije u podzvučnim i nadzvučnim operacija, a kompatibilani su s održivim avionskim gorivima (SAF). Ovi sistemi goriva opskrbljuju motore gorivom osiguravajući besprijekoran ret. Overtureovi hidraulički sistemi su trostruko otporniji te nude pouzdano napajanje za kontrole leta i mehaničke sisteme. Stajni trap je dizajniran tako da bude kompatibilan s međunarodnim pistama te omogućava polijetanje i slijetanje na više od 600 ruta širom svijeta.

Aerodinamička efikasnost aviona je poboljšana kompozitnim aerostrukturama koje podržavaju konturirani trup i krila. Ključni sistemi koriste certificirane tehnologije, a kompanija Boom napreduje prema osiguravanju dobavljača za većinu glavnih sistema do kraja ove godine.

"Vjerujemo da postoji veliki tržišni potencijal za Overture i Symphony, koji će predstavljati transformaciju za budućnost supersoničnih putovanja. Symphonyjev inženjerski tim uključuje najbolje i najiskusnije dizajnere motora na planeti, a mi smo oduševljeni što možemo proširiti našu ulogu i uključiti početnu montažu motora za testiranje na zemlji, testiranje leta i certifikaciju", rekao je Stacey Rock, predsjednik kompanije Florida Turbine Technologies.

"Symphony je ključ koji će 'otključati' Overture te ga učiniti komercijalnim i trajnim uspjehom. Boomova strategija sa Symphonyjem veoma je inovativna. Njihov pristup se čini uvjerljivim vrhunskim dobavljačima, koji žele priliku da svojom ekspertizom daju doprinos ovom uzbudljivom programu supersoničnog motora", kazao je Ric Parker, predsjednik Singapore Aerospace Programmea.