Tehnologija
0

Studenti rekreirali London iz 17. stoljeća u 3D-u za potrebe videoigre

Klix.ba
Studenti sa Univerziteta De Montfort u Velikoj Britaniji pobijedili su na takmičenju za dizajniranje videoigara pod nazivom "Off the Map" početkom ovog mjeseca. Napravili su 3D rekreaciju Londona iz 17. stoljeća, nekoliko godina prije gradskog velikog požara.

Takmičari su odabrali London, a bili su im ponuđeni i Stonehenge i piramide u Gizi. Koristili su CryEngine kompanije Cytek, softver za razvoj igara. Svrha takmičenja je bila pokazati kako se platforma može koristiti izvan sfere videoigara, npr. u arhitekturi.

Pobjednički tim pod nazivom Pudding Lane Productions ime je uzeo po nazivu ulice za koju se smatra da je u njoj počeo Veliki požar.

"Odlučili smo se za London iz 17. stoljeća, jer ima najviše potencijala za različitosti i detalje", izjavio je student Luc Fontenoy. On i njegove kolege žele napraviti karijeru u svijetu videoigara. Namjera im je da istraže 3D umjetnost, bave se konceptima i dizajnom.

Takmičenje je sponzorirala njemačka kompanija Crytek uz Britansku bibilioteku i kompaniju GameCity, koja svake godine organizuje festival, čiji je cilj ukazivanje na značaj videoigara u svijetu.