Puno zabave
6

Što kažu roditelji, igraju li njihova djeca previše videoigre?

G. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Blagoslov novog doba ili razlog za zabrinutost? Gotovo devet od 10 roditelja kaže da današnja djeca provode previše vremena uz videoigrice, ali mnogi nisu u stanju pravilno procijeniti ponašanje svog djeteta.

Roditelji na drugačiji način ocjenjuju sklonost prema igricama muške i ženske djece. Dvostruko više roditelja kaže da njihovo muško dijete igra videoigrice svakog dana, u usporedbi s roditeljima djevojčica. Procjenjuje se da dječaci provode tri sata ili više igrajući se svakog dana, piše Science Daily.

Općenito, anketirani roditelji se slažu da igranje često ometa druge aspekte života tinejdžera, kao što su obiteljske aktivnosti (46 posto), spavanje (44 posto), domaću zadaću i učenje (34 posto), druženje s vršnjacima (33 posto) i izvannastavne aktivnosti (31 posto).

"Iako mnogi roditelji vjeruju da videoigrice mogu biti dobre za tinejdžere, oni također navode i brojne negativne utjecaje dugotrajnog igranja", kaže Gary Freed, profesor pedijatrije.

"Roditelji bi trebali pomno pratiti ponašanje svog tinejdžera i postaviti razumna ograničenja kako bi smanjili štetni utjecaj igrica na san, obiteljske i vršnjačke odnose, kao i učinak u školi. Međutim, roditelji bi se trebali i potruditi da njihova djeca dobro razumiju zbog čega su ograničenja uvedena."

Roditelji nemaju uvijek jasnu percepciju navika igranja videoigrica svog tinejdžera. Samo 13 posto roditelja smatra da njihovo dijete provodi više vremena igrajući igrice od svojih vršnjaka, dok 78 posto smatra da se njihovo dijete igra podjednako ili približno dugo kao i djeca iz okruženja.

Iako 71 posto roditelja vjeruje da videoigrice mogu imati i pozitivan utjecaj na dijete, njih 44 posto pokušava ograničiti vrijeme za igrice. Za to koriste različite metode. U 75 posto slučajeva, roditelji pokušavaju potaknuti i neke druge aktivnosti, u 54 posto slučajeva postavljaju vremensko ograničenje, u 23 posto pokušavaju motivirati dijete da samo sebe ograniči, a u 14 posto slučajeva sakrivaju konzole ili  drugu opremu za igranje.

Freed preporučuje roditeljima pokazati zanimanje za igrice i čak igrati s djecom, usput razgovarajući o poželjnim ograničenjima. Nužno je, također, uvjeriti se da je svaka zaštita privatnosti zajamčena. U nekim situacijama, igre mogu pomoći roditeljima povezati se sa starijom djecom, jer mogu biti put do razgovora o brojnim temama.

Ovo istraživanje temelji se na anketi u kojoj su odgovor dala 963 roditelja koja su imala najmanje jedno dijete uzrasta od 13 do 18 godina.