Smatrao da je Apple pokraden
0

Steve Jobs je do posljednjeg daha želio uništiti Android

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Preminuli direktor kompanije Apple, legendarni Steve Jobs, zakleo se da će do posljednjeg daha voditi bitku protiv Googleovog operativnog sistema Android, jer je smatrao da je baziran na ukradenoj tehnologiji iPhonea, piše Daily Mail.

Ovi navodi su otkriveni u kopiji Jobsove autorizovane biografije. Jobs je govorio o "grand theft Androidu", što asocira na krađu. Obećao je da će ako treba potrošiti sva finansijska sredstva Applea kako bi uništio Google.

Jobs je rekao i da neće prihvatiti nikakav vid kompenzacije jer je njegova želja samo da uništi Google.

Apple je ušao u rat sa Googleom zbog optužbi za krađu softvera namijenjenih za mobitele i tablet kompjutere.

"Do posljednjeg daha ću se boriti i potrošiti svih 40 milijardi dolara kako bi pravda bila zadovoljena. Uništit ću Android jer je to ukraden prozivod. Spreman sam na termonuklearni rat", poručio je Jobs.

U knjizi je opisan i njegov odnos sa Ericom Schmidtom, bivšim direktorom Googlea i članom upravnog odbora Applea od 2006. do 2009. godine.

Schmidt je dao ostavku na funkciju člana upravnog odbora kada su kompanije Apple i Google ušle u rat zbog pametnih mobitela i softvera.

Tokom sastanka u kafeu u Palo Altou, Jobs je rekao Schmidtu da nije zainteresovan ni za kakvu sudsku nagodbu.

"Ne želim tvoj novac. Čak i ako mi ponudiš pet milijardi dolara, ja ih ne želim. Imam i previše novca. Želim te spriječiti da koristiš naše ideje u korist Androida, to je sve što želim", rekao je Jobs, koji je preminuo početkom ovog mjeseca.

Vezani članci