Zbog pritiska obožavatelja
30

Star Wars predstavio prve homoseksualne likove

Klix.ba
Dizajneri igre "Star Wars: The Old Republic" su predstavili prve homoseksualne likove u videoigrama. Javnosti je predstavljena planeta pod imenom Makeb, na kojoj svi likovi, muški i ženski, kao i vanzemaljci, imaju istospolne veze.

Ovi homoseksualni likovi se pojavljuju u "Rise of the Hutt Cartell", dijelu igre kojem mogu pristupiti svi igrači koji kupe ekspanziju za pomenutu igru. Svi igrači koji pristupe novom sadržaju mogu flertovati i započeti istospolne veze sa kompjuterski kontrolisanim likovima.

BioWare, kanadski studio koji stoji iza ove igre, je rekao da su homoseksualni likovi predstavljeni nakon velikog pritiska obožavatelja pripadnika homoseksualne zajednice.

"Kao što smo i prije rekli, mi podržavamo romantične veze između osoba istog spola", kazao je Jeff Hickman, izvršni direktor BioWarea.

Međutim, ovaj potez je izazvao i kontroverze, jer se svi homoseksualni igrači nalaze na samo jednoj planeti i odvojeni su od ostalih. Kako tvrde neki igrači, studio je stvorio "gej geto", penosi Daily Mail.

Ova igra, smještena u izmišljeni Star Wars svemir, trenutno ima blizu milion aktivnih igrača.