|

Šta znamo o PlayStationu 5: Izgled, logo, karakteristike...

Šta znamo o PlayStationu 5: Izgled, logo, karakteristike...
218
Klix.ba
8.1.2020. u 14:45
23
komentara
218

dijeljenja
Šta znamo o PlayStationu 5: Izgled, logo, karakteristike...
Ljubitelji PlayStation konzola s nestrpljenjem čekaju izlazak "petice".
Sve je više glasina koje se odnose na njegov izgled i karakteristike. CNN se osvrnuo na one priče koje djeluju najpouzdanije.

Kako će izgledati?


Rani prototipi koji su fotografisani i objavljeni na internetu izgledaju isto kao i dizajn koji je kompanija Sony registrovala prošlog augusta u Brazilu.

Gornja strana PlayStationa 5 bit će u obliku slova "V", što je ujedno i rimski broj 5. Dizajn uspijeva izgledati istovremeno i futuristički i nostalgično, kao iz nekog naučnofantastičnog filma iz osamdesetih. Nije toliko tanak kao njegov prethodnik, ili kao Xbox One X, i njegova glomaznost je nešto što podsjeća na starija vremena.

Ako zaista bude izgledao nalik prototipu, to bi bilo odstupanje od onoga na što nas je Sony do sada navikao. Iz kompanije se nisu oglasili povodom ove teme.


Novi logotip


U ostalim aspektima, Sony nije puno mijenjao. U ponedjeljak, na Sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, predsjednik kompanije Sony Interactive Entertainmenta Jim Ryan otkrio je kako će izgledati novi logo PlayStationa 5, a koji se dosta oslanja na prošle logotipe.


Šta se nalazi u konzoli?


Poznato je da će PS5 koristiti AMD-ove grafičke čipove. Očekuje se da će novi PlayStation biti znatno brži pri učitavanju, kao i da će imati poboljšan zvuk. Podržavat će "ray-tracing" tehnologiju i imat će SSD hard disk za brži pristup igrama.

Igraće palice


Iz Sonyja je najavljeno da će PS5 imati redizajnirane igraće palice. Oni će sadržati haptičke informacije koje će korisnicima pružati bolji osjećaj za ono što se u igrama događa.

"Haptičke informacije zaista će nuditi širi spektar povratnih informacija, pa će se, na primjer, udarac u zid s trkaćim automobilom doživljavati mnogo drugačije od uklizavanja na nogometnom terenu. Čak ćete moći steći osjećaj za razne teksture dok trčite poljima trave ili blatom", otkriva Jim Ryan. "Jedan od ciljeva bio nam je da igrači imaju veći osjećaj uključenosti kada igraju igre".Kada dolazi i koliko će koštati?


Sony je potvrdio prošlog oktobra da će konzola biti predstavljena 2020. tokom blagdana, gotovo šest godina nakon izlaska PS4. Iz kompanije se nisu željeli oglasiti o pitanju cijene konzole, ali Harding-Rolls predviđa da će vjerovatno koštati oko 500 dolara, ako ne i više.

PS5 trebao bi biti konkurencija Microsoftovom projektu "Scarlett", sljedećoj generaciji Xbox konzola, koja je također najavljena u približno isto vrijeme.

Međutim, ova cijena kao i vrijeme izlaska znače da će PS5 gotovo sigurno zaostajati u prodaji za Nintendo Switchom. Nintendo će koštati između 200 i 300 dolara. Piers Harding-Rolls, direktor za istraživanja i analizu igara kompanije IHS Markit, predviđa da će Nintendo konzola biti prodana u 20,2 miliona primjeraka, dok će PS5 zabilježiti oko 6,5 miliona prodaja, a Xbox X serija oko 4,5 miliona prodaja u 2020. godini.

"Pretpostavljam da će prodaja u prvoj godini biti slična kao prodaja PS4. Međutim, to će u velikoj mjeri ovisiti o spremnosti firme Sony da izađe s konkurentnom cijenom", rekao je Joost van Dreunen, generalni direktor SuperDate.

U sljedećem razdoblju očekuje se još više saopćenja iz Sonyja, poput ovog od ponedjeljka, iz kojih ćemo saznati još informacija.  U junu će biti održan The Electronic Entertainment Expo, glavni događaj za industriju videoigara i tada ćemo nesumnjivo saznati mnogo više.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...