|

Šta nalaže zakon: Google je najveći cenzor interneta

Šta nalaže zakon: Google je najveći cenzor interneta
8
Klix.ba
5.1.2015. u 10:10
321
komentara
8

dijeljenja
Šta nalaže zakon: Google je najveći cenzor interneta
Kako bi Google mogao bez problema raditi u 219 zemalja i teritorija, internet div mora poštovati 219 različitih setova zakona.
Mnogi od tih zakona tjeraju Google da ukloni određeni sadržaj iz rezultata pretraga, a sve u skladu sa zakonima države ili teritorije sa koje je izvršen unos ključnih riječi. Na taj način Google zapravo predstavlja najvećeg cenzora na internetu.

Google u Turskoj mora blokirati prikaz rezultata pretraga na stranicama koje vrijeđaju osnivača moderne turske države Kemala Ataturka. Na Tajlandu je degradiranje državnog monarha Bumibola Aduljadeja strogo zabranjeno, tako da Google blokira rezultate koji uključuju "problematične" YouTube snimke.

Njemačka, Poljska i Francuska imaju stroge zakone koji sprečavaju promovisanje nacizma i fašizma. Tako je u tim zemljama Google obavezan da ne prikaže rezultate koji obuhvataju bilo kakav profašistički materijal, negiranje holokausta ili veličanje nacizma.

U 2013. godini svjetske vlade su od Googlea zatražile uklanjanje 39.374 linka, a vlasnici autorskih prava Google su zatrpali sa nevjerovatnih 36,5 miliona zahtjeva. Ipak, kompanija ne objavljuje podatke o tome koliko je zahtjeva odobreno.
Prijavi grešku


Komentari (321)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...