Milioni posjetitelja
15

Šta je Gab, sve popularnija društvena mreža među američkim desničarima

B. R.
Gab - sve popularniji među američkim desničarima (Ilustracija: Shutterstock)
Gab - sve popularniji među američkim desničarima (Ilustracija: Shutterstock)
Gab je društvena mreža posebno popularna među ljudima konzervativnih uvjerenja, a to se odnosi i na ultrakonzervativce. Postala je popularna nakon što je ukinuta mreža Parler - do tada omiljena među američkim konzervativcima.
Parler je ukinut nakon nasilnog ulaska pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kongres SAD-a 6. januara. Samo tokom pretprošle sedmice ova mreža je dobila novih 2,3 miliona korisnika. U navedenom periodu mreža je imala 55 miliona posjeta i 100 miliona pregleda, objavili su iz Gaba.

Ovoj društvenoj mreži se spočitava govor mržnje i podsticanje na nasilje. Zbog toga je kao i Parler izopćena od velikih tehnoloških kompanija koje su ključne za prisustvo na internetu. To je za posljedicu imalo da Gab ima poteškoće u održavanju mreže, a to se odnosi i na nastojanje da je održi tokom prisustva velikog broja korisnika interneta.

Parler je još jedna omiljena mreža među desničarima u SAD-u (Ilustracija: Shutterstock)
Parler je još jedna omiljena mreža među desničarima u SAD-u (Ilustracija: Shutterstock)

Međutim, izgledan je povratak Parlera nakon što je 10. janurara uklonjen s Amazon Web Servisa. To je najavio i direktor ove kompanije John Matze.

Šta je Gab?

Gab je osnovan 2016. godine i predstavljen je kao društvena mreža sa slobodom govora. Kao svoju misiju su naveli "zaštitu i omogućavanje slobode govora za sve ljude na mreži".

Svojevrsna je mješavina Twittera i Facebooka i korisnici objavljuju "gabove (gabs)" koji ne mogu sadržavati više od 300 karaktera. Za razliku od uobičajnih društvenih mreža, objave korisnika na Gabu se ne moderiraju.

"Vjerujemo da je budućnost u decentralizovanom i otvorenom objavljivanju sadržaja. Vjerujemo da korisnici društvenih mreža trebaju kontrolisati svoj sadržaj u skladu sa svojim pravilima, a ne pravilima velikih tehnoloških kompanija", poručili su iz Gaba.

Do aprila 2020. imali su milion i 157.000 registrovanih profila i 3,7 miliona posjeta širom svijeta, podaci su američke Komisije za sigurnost.

Zašto je mreža kontroverzna?

Vrlo liberalna pravila bila su povod da se na Gabu objavljuju stavovi pokreta QAnon - njihove teorije zavjera, dezinformacije, antisemitska mišljenja, rasizam... Izgledno je da većina takvih stavova ne bi bilo objavljeno na drugim društvenim mrežama, iako i one imaju problem s njihovom kontrolom.

Međutim, pojedini sadržaj nije moguće objaviti. U Gabu su naveli da se to odnosi na ilegalne aktivnosti, prijetnje nasiljem, prikupljanje povjerljivih podataka o pojedincima i organizacijama, pornografiju, zloupotrebljavanje djece i neželjenu poštu.

Između ostalih, Gab je sredstvo oglašavanja poznatih teoretičara zavjera u SAD-u Richarda Spencera i Alexa Jonesa. Pri tome, za Spencera mnogi misle da je neonacista. Upravo je spomenutima zabranjeno korištenje Facebooka i Twittera.

Nakon što je Trumpu onemogućeno korištenje Twittera, njegovi saradnici su razmišljali da mu naprave profil na Gabu. Ipak, od toga su odustali kada je njegov viši savjetnik Jared Kushner upozorio da se na mreži objavljuju i antisemitske poruke.

Zašto je sankcionisan?

Nadležni u SAD-u su prvi put izvršili nadzor nad Gabom 2018. godine nakon što je napadnuta sinagoga u Pittsburghu. Napadač je ovu platformu koristio za prijetnje Jevrejima. S druge strane, odgovorni u ovoj kompaniji su, kako su istakli, nedvosmisleno odbacili i osudili terorizam i nasilje. Profil napadača je suspendovan.

Zbog navedenog druge tehnološke kompanije su prekinule saradnju s Gabom, među kojima je i PayPal. Uprkos naporima velikih tehnoloških kompanija da isključe ovu mrežu, ona je opstala.

Ko je vlasnik?

Gab je osnovao Andrew Torba koji je Trumpov pristalica. Sebe je opisao kao "konzervativnog republikanskog kršćanina". Radio je u Silicijskoj dolini i napravio ono što smatra alternativom za Facebook.

"Nisam planirao da napravim konzervativnu društvenu mrežu. Ali smatrao sam da treba podržati konzervativne lidere i omogućiti im da imaju prostor u kojem će govoriti bez straha i cenzure", rekao je Torba za list Washington Post 2016. godine.

Tvrdi da svakom drugom društvenom mrežom upravljaju oni koji nisu konzervativci odnosno progresivci.

Šta se trenutno dešava s Gabom?

Poziva se da mreža bude predmet istrage nakon dešavanja 6. janura ispred Kongresa SAD-a i u njemu. Tvrdi se da su demonstranti koristili upravo Gab da bi organizovali protest. Kao argument u prilog tome je navedena Torbina objava na dan kada su se desili protesti.

"U sistemu u kojem se izbori namještaju nema održivih političkih rješenja", poručio je.

Međutim, u Gabu su pozvali da se istraži Facebook zbog navedenog događaja. Uvjeravaju da su onemogućili objave u kojima se poziva na nasilje. Tvrde da su sarađivali s policijom, da su upozoravali na ono što se desilo i da su uklanjali sporni sadržaj prije protesta.

U izjavi za CNN, Torba je naglasio da govor mržne, kako je kazao, nije stvaran i da je zaštićen Prvim amandmanom Ustava Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim riječima, nikada neće cenzurisati slobodu govora.