Tenzije između Japana i Koreje
0

Sportsko rivalstvo dovelo do cyber napada

Sarajevo-x.com
Zlato za Yu-Na Kim i srebro za Asadu
Zlato za Yu-Na Kim i srebro za Asadu
Nacionalni rivalitet između Južne Koreje i Japana povećan je na Olimpijadi u Vancouveru tokom takmičenja između južnokorejske i japanske klizačice, Yu-Na Kim i Mao Asade.

Kao posljedica toga, japanski BBS 2ch pretrpio je jak cyber napad 1. marta, što je kasnije identificirano kao napad korejskih internet korisnika. Vremenski se napad poklopio s nacionalnim praznikom kojim Koreja slavi pobunu iz 1919. protiv kolonijalne vladavine Japana.

Korejanci su izveli napad kako bi ušutkali 2ch koji je komentirao da je Kim, koja je osvojila zlato, podmitila suce. Isječak NTV, u kojem se tvrdi da bi Mao trebala imati bolji rezultat, dodatno je razljutio Korejance.

Većina Japanaca su prihvatili Asadin poraz s razočarenjem prije negoli s ogorčenjem, ali 2ch, poznat po nacionalističkim stavovima, bio je vjerovatno izvor protivljenja južnokorejskoj klizačici.

Uzme li se u obzir južnokorejski interes za vlastite olimpijske pobjede i poraze, nije teško pronaći razlog za online sukobljavanje. Dok 2ch može izgledati kao žrtva u ovom slučaju, treba podsjetiti da su Japanci 2008. srušili korejski VANK server kad je Asada porazila Kim na Grand Prix finalu u Goyangu, Koreja.

Na istoku Azije, napad na web u suparničkoj zemlji je samo način kako bi proslavili pobjedu u klizanju. Ova epizoda mogla bi, ipak, prerasti u nešto duži okršaj. Kyodo News tvrdi da se 77.000 korejskih korisnika interneta priključilo zajednici koja je za nastavak cyber napada na japanske web stranice.

Možda bi pomogla mirovna konferencija s posebnim nastupima Mao Asade i Yu-Na Kim. One ne moraju klizati. Trebale bi tek reći svima da se okane svega i nastave sa svojim životima.