Tehnologija
0

Španija zvanični partner sajma CeBit

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na najvećem svjetskom sajmu tehnologije informacija i komunikacija CeBIT, koji je u Hanoveru svečano otvoren u ponedeljak i traje do 6. marta, zvanični partner ove godine je Španija.

Informaciona branša sve veću pažnju posvećuje kulturnim i ekonomskim odnosima španskih firmi sa latinoameričkim tržištem, javljaju novinske agencije.

Španska preduzeća bi mogla da predstavljaju neku vrstu mosta i one već sada imaju važnu ulogu na globalnom tržištu telekomunikacija.

"Počeli smo sa malim brojem korisnika informacionih tehnologija, ali danas možemo reći da u Evropi prednjačimo po broju korisnika brzog interneta, sa 49 odgovarajućih priključaka na svakih 100 stanovnika", izjavila je za Deutsche Welle Marta Cimas iz španskog ministarstva za industriju, trgovinu i turizam.

Ona je dodala da je Španija, također, jedna od zemalja koje bilježe najveći napredak na planu elektronske administracije i da 21 odsto stanovništva redovno kontaktira sa organima vlasti putem interneta.

Španija je zemlja i sa najvećim brojem uređaja za elektronsku identifikaciju na svijetu. U toj zemlji je trenutno u opticaju 14 miliona dokumenata za takvu identifikaciju.