Nakon četiri primjerka
16

SpaceX završava proizvodnju kapsule Crew Dragon

D. B.
Kompanija SpaceX namjerava okončati proizvodnju svoje kapsule Crew Dragon nakon što završi posao na četvrtom i posljednjem primjerku.

Nakon što je potvrdila ove informacije, privatna kompanija američkog biznismena Elona Muska je za Reuters saopćila da će nastaviti proizvoditi komponente za svemirsku letjelicu i da će zadržati svoj kapacitet za proizvodnju dodatnih Crew Dragon kapsula za slučaj da se nešto u budućnosti promijeni.

Uzimajući u obzir činjenicu da se Crew Dragon može više puta upotrebljavati, uvijek se pretpostavljalo da će SpaceX proizvesti ograničen broj primjeraka ove svemirske letjelice, no prije posljednjih informacija nije bilo poznato koliko je zapravo kapsula planirano prije prelaska na druge projekte.

Od prvog leta s posadom 2020. godine, kapsula Crew Dragon je transportovala pet posada u svemir uključujući i onu koju su činili civili krajem prošle godine. Kao dio aktuelnog Commercial Crew programa, NASA je planirala koristiti SpaceX-ovu kapsulu za slanje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu tokom šest različitih misija, no nedavno je saopćeno da će je koristiti za još tri leta zbog kašnjenja povezanih s Boeingovom letjelicom Starliner.

Kraj proizvodnje Crew Dragona dolazi u vrijeme kada SpaceX oćekuje certifikat za svoju veliku raketu Starship sljedeće generacije kako bi bila operativna. Upravo je Starship ključan za sve planove SpaceX-a koji se odnose za Mjesec i Mars. Nakon nekoliko odgađanja, Musk je nedavno rekao da očekuje prvi testni orbitalni let Starshipa u maju.