Planovi napreduju
4

SpaceX uspješno testirao toplotni štit letjelice Starship

Klix.ba
Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk odlučan je u namjeri da otputuje na Mars i vrati se kući, ali je za to potrebno da svemirska letjelica ponovo uđe u atmosferu Zemlje. Za to je potrebno da izdrži ogromnu toplotu pa je SpaceX testrao toplotni štit Starshipa.

Musk je na Twitteru naveo da je Starship izdržao temperaturu od 1.650 kelvina, a njegov heksagonalni oblik mu je pomogao da spriječi nastanak štete od toplote. Musk je naveo da nema "prave putanje kako bi gasovi ubrzali kroz šupljine".

Također, Musk je objasnio da će biti dodano "transpiracijsko hlađenje" na područjima na kojima se nalazi erozija štita, jer "Starship mora biti spreman za novi leti odmah nakon slijetanja". Ovaj tip hlađenja omogućava dodatno hlađenje otpuštanjem vode i metana koji djeluju kao rashladni agensi.

Test toplotnog štita je bio potpuno uspješan pa je Musk sada korak bliže putovanju na Mars. On smatra da će se to dogoditi 2024. godine ako sve bude išlo prema planu. Postoji i mali zadatak sigurnog transporta japanskog milijardera Yusakua Maezawe oko Mjeseca i nazad na Zemlju, a to će biti dio petodnevnog putovanja 2023. godine.