Napajat će Starship
2

SpaceX testirao novi motor za svoju sljedeću veliku raketu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
SpaceX je upravo završio prvu probu novog motora koji će se koristiti za napajanje nove generacije raketa navedene kompanije. Novost je najavio izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk koji je objavio nekoliko klipova s probe u Teksasu na svom Twitter profilu.

Motor Raptor se trenutno razvija i slovi za nasljednika postojećeg Merlin 1D motora, a očekuje se da će na kraju napajati letjelicu SpaceX-a koja će biti poslana na Mjesec, a kasnije i na Mars.

Očekuje se da će tri takva motora biti instalirana najprije na prototip letjelice Starship koja će biti testirana na probnim letovima. Međutim, krajnji plan je da konačni Starship ima ukupno sedam Raptor motora, javlja The Verge.

Za razliku od konvencionalnih raketnih motora, Raptor prvenstveno koristi metan kao gorivo, za koji iz SpaceX-a tvrde da daje bolje performanse od drugih goriva.

Važno je istaći i to da je još 5. januara Elon Musk rekao kako se nada da će početi izvođenje probnih letova Starshipa u roku od četiri do osam sedmica. Međutim, prototip svemirskog broda kompanije SpaceX je teško oštećen jakim vjetrovima u Teksasu, što će vjerovatno odgoditi prve testne letove.