Niko se neće moći sakriti
16

SpaceX proizvodi stotine špijunskih satelita za američku vladu

D. B.
SpaceX je dobio ugovor od Nacionalnog izviđačkog ureda Ministarstva odbrane da izgradi mrežu stotina špijunskih satelita u niskoj orbiti, koji će moći raditi kao roj i pratiti mete na tlu, javlja Reuters.

Ugledna novinska agencija navodi pet izvora upoznatih s programom, a tvrdnje bazira na ranijim izvještajima The Wall Street Journala u kojim je otkriveno da je SpaceX potpisao ugovor vrijedan 1,8 milijardi dolara još 2021. godine.

Satelitska mreža nazvana Starshield će navodno kontinuirano prikupljati fotografije Zemlje za američke obavještajne službe te će koristiti kombinaciju velikih satelita za prikupljanje podataka oslanjajući se na satelite za prijenos informacija.

Jedan izvor tvrdi da se od Starshielda niko neće moći sakriti. Zvanične potvrde o ovom planu zasad nema, na NRO je za Reuters saopćio da razvija najnapredniji, najraznovrsniji i najotporniji svemirski sistem za nadzor i izviđanje koji je svijet ikada vidio.

Prošle jeseni je objavljeno da je SpaceX sklopio ugovor sa Američkim svemirskim snagama u svrhu omogućavanja satelitskih komunikacija u sklopu Starshield programa. Ovo je poseban entitet koji je odvojen od Starlinka, jer prvi čovjek SpaceX-a Elon Musk tvrdi da Starlink mora ostati "civilna mreža", dok je Starshild namijenjen za vladine i nacionalne sigurnosne svrhe.