{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SpaceX predstavio svoju megaraketu Falcon Heavy spremnu za lansiranje

4.1.2018. u 07:41
8
19
SpaceX predstavio svoju megaraketu Falcon Heavy spremnu za lansiranje
8
SpaceX predstavio svoju megaraketu Falcon Heavy spremnu za lansiranje
Foto: Twitter video screenshot
SpaceX se sprema za testni let svoje velike rakete pod nazivom Falcon Heavy, koja će biti u stanju da ponese veliki teret u svemir.
Raketa je dizajnirana tako da se poslije polijetanja može ponovo koristiti, baš kao što je to slučaj s raketom Falcon 9. Očekuje se da će u narednim sedmicama biti upriličen probni let iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

Kompanija SpaceX objavila je na Twitteru vertikalno postavljenu Falcon Heavy raketu visoku 70 metara i dizajniranu da može ponijeti 57 tona tereta u svemir. Potrebno je da prođe kroz posljednje testove prije nego što bude lansirana.



Falcon Heavy je najmoćnija američka raketa nakon NASA-ine rakete Saturn V, a može ponijeti dvostruko više tereta u odnosu na trenutnog rekordera raketu Delta IV Heavy koju je napravila kompanija United Launch Alliance.

Kompletna raketa je teška 1.406.136 kg, a stvara potisak od 1.723.650 kg. Posjeduje tri jezgre sa po devet motora. Ti motori imaju glavnu ulogu u prvoj fazi lansiranja.

Vanjske rakete se, nakon što potroše gorivo, odvajaju i padaju u okean, dok središnja raketa sa svojih devet motora nastavlja raditi.

Za drugu fazu je zadužen Merlin motor koji radi u vakuumu i osigurava da teret dostigne cilj. Ovaj motor se može gasiti i paliti po potrebi, kako bi stigao do različitih lokacija.

Musk je najavio da će tokom prvog lansiranja u svemir poslati svoj automobil Tesla Roadster i to na putanji prema orbiti Marsa. Ipak, upozorio je da postoji šansa da prvo lansiranje ne bude uspješno.

SpaceX planira koristiti raketu Falcon Heavy i Dragon svemirsku kapsulu za slanje dva putnika na put oko mjeseca do kraja 2018. godine te za putovanje na Mars.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: