{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SpaceX predstavio svoju megaraketu Falcon Heavy spremnu za lansiranje

Klix.ba
4.1.2018. u 07:41
8
19
SpaceX predstavio svoju megaraketu Falcon Heavy spremnu za lansiranje
8
SpaceX predstavio svoju megaraketu Falcon Heavy spremnu za lansiranje
Foto: Twitter video screenshot
SpaceX se sprema za testni let svoje velike rakete pod nazivom Falcon Heavy, koja će biti u stanju da ponese veliki teret u svemir.
Raketa je dizajnirana tako da se poslije polijetanja može ponovo koristiti, baš kao što je to slučaj s raketom Falcon 9. Očekuje se da će u narednim sedmicama biti upriličen probni let iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

Kompanija SpaceX objavila je na Twitteru vertikalno postavljenu Falcon Heavy raketu visoku 70 metara i dizajniranu da može ponijeti 57 tona tereta u svemir. Potrebno je da prođe kroz posljednje testove prije nego što bude lansirana.Falcon Heavy je najmoćnija američka raketa nakon NASA-ine rakete Saturn V, a može ponijeti dvostruko više tereta u odnosu na trenutnog rekordera raketu Delta IV Heavy koju je napravila kompanija United Launch Alliance.

Kompletna raketa je teška 1.406.136 kg, a stvara potisak od 1.723.650 kg. Posjeduje tri jezgre sa po devet motora. Ti motori imaju glavnu ulogu u prvoj fazi lansiranja.

Vanjske rakete se, nakon što potroše gorivo, odvajaju i padaju u okean, dok središnja raketa sa svojih devet motora nastavlja raditi.

Za drugu fazu je zadužen Merlin motor koji radi u vakuumu i osigurava da teret dostigne cilj. Ovaj motor se može gasiti i paliti po potrebi, kako bi stigao do različitih lokacija.

Musk je najavio da će tokom prvog lansiranja u svemir poslati svoj automobil Tesla Roadster i to na putanji prema orbiti Marsa. Ipak, upozorio je da postoji šansa da prvo lansiranje ne bude uspješno.

SpaceX planira koristiti raketu Falcon Heavy i Dragon svemirsku kapsulu za slanje dva putnika na put oko mjeseca do kraja 2018. godine te za putovanje na Mars.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: