Uskoro će biti spreman
1

SpaceX pokazao kako će izgledati lansiranje Starshipa

D. B.
Američka svemirska kompanija SpaceX pokazala je kako će izgledati lansiranje njene rakete Starship.

SpaceX i direktor Elon Musk objavili su novosti o Starshipu, a tokom prezentacije je demonstrirano kako će izgledati lansiranje ove ogromne rakete.

Preciznije, Starship sistem se sastoji od letjelice Starship na vrhu Super Heavy rakete, a SpaceX trenutno radi na tome da se cijeli sistem može ponovo i brzo ponovo koristiti za putovanja na Mjesec i Mars. Nakon što napusti Zemlju, raketa će se odvojiti i vratiti na lansirni toranj gdje će je prihvatiti "ruke" tornja, dok će letjelica nastaviti putovanje do svoje destinacije prije nego se i ona u konačnici vrati na našu planetu.

Musk je kazao da će raketa provesti u zraku ukupno šest minuta, dvije u letu prema gore i četiri pri spuštanju, a u budućnosti bi se ovaj sistem mogao koristiti ponovo svaki šest do osam sati za do tri lansiranja dnevno. Iz kompanije kažu da je sistem koji je brz i upotrebljiv više puta ključan za istraživanje zvijezda, a govorio je i o "punjenju goriva u orbiti" jer Raptor motori rakete koriste tečni kisik koji je potreban za duge letove.

Raketa Super Heavy je booster s više nego dvostruko većim potiskom od rakete Saturn V, koja je zasad najveće lansirana u svemir. U trenutnoj verziji Super Heavy ima 29 Raptor motora, ali bi se taj broj trebao povećati na 33. Riječ je o drugoj verziji Raptor motora koja donosi potpuni redizajn, koja košta dvostruko manje i kojoj je potrebno manje dijelova. SpaceX može proizvoditi pet do šest boostera/motora sedmično u ovom trenutku, ali već sljedeeg mjeseca bi taj broj mogoa biti povećan an sedam.

Osim što može ponijeti u svemir stotine tona tereta, Starship bi mogao donijeti revoluciju u svemirska putovanja ako SpaceX zaista učini lansiranja pristupačnim kako to Musk najavljuje. On je otkrio da bi lansiranje Starshipa moglo koštati manje od 10 miliona dolara po letu i to za dvije ili tri godine. Jasno je da je riječ o drastično manjoj cifri u odnosu na troškove lansiranja rakete Falcon 9 koji iznose oko 60 miliona dolara.

SpaceX želi lansirati Starship iz postrojenja u Boca Chici u Teksasu pod nazivom Starbase, gdje proizvodi prototip rakete. Raketa tek treba dobiti dozvolu Federalne administracije za avijaciju, a Muske j e kazao da ne zna kako stvari stoje s ovom agencijom trenutno. No, ipak postoje naznake da bi ekološko procjena Starbasea mogla biti obavljena u martu, a SpaceX očekuje da raketa do tada bude spremna. Stoga bi prvi orbitalni tesni let mogao biti obavljen u bliskoj budućnosti.