Usluga Direct-to-Cell
6

SpaceX objavio detalje o "Starlinku za mobitele", u funkciji od naredne godine

D. B.
Kompanija SpaceX je putem internet stranice posvećene Starlinku otkrila više detalja o svojim planovima za satelitsku uslugu namijenjenu mobitelima.

Nova stranica za "Starlink Direct-to-Cell" obećava "sveprisutnu pokrivenost" sa "tornjeva za mobitele koji se nalaze u svemiru", a koja će funkcionisati preko standardne LTE mreže. Trenutno dostupne informacije govore da će tekstualna usluga biti dostupna 2024. godine, a glasovne, podatkovne i IoT usluge 2025. godine.

Danas povezivanje mobitela sa satelitima zahtijeva ogroman, namjenski izgrađen hardver poput starih mrežnih telefona. Ako je potrebno samo slanje poruka u hitnim situacijama, Apple nudi tu mogućnost, ali zahtjeva prisustvo unutar prozora za povezivanje, držanje telefona u ruci i praćenje aplikacije zbog signala. Međutim,, Starlink želi ponuditi potpunu povezanost s običnim hardverom smartphonea.

Starlink se u ovom projektu udružio s kompanijom T-Mobile, koja će sa strane ostaviti dio svog 5G spektra kako bi ga koristili Starlink sateliti druge generacije. Zauzvrat će Starlink omogućiti T-Mobileovim mobitelima da pristupe satelitskoj mreži dajući provajderu "gotovo kompletnu pokrivenost" SAD-a.

Cilj direktora SpaceX-a Elona Muska je da "nigdje u svijetu nema mrtvih zona za mobitel".

Postojeća konstelacija od 4.265 satelita nije kompatibilna s novom mobilnom uslugom, tako da će Starlink morati lansirati novu seriju mikrosatelita s neophodnim eNodeB modemom u narednih nekoliko godina. Kako se broj satelita bude povećavao, tako će funkcije za govorne i podatkovne funkcije biti dostupnije.

Direct-to-Cell će u početku biti samo usluga za razmjenu poruka, a direktna konkurencija je Appleova Emergency SOS satelitska funkcija, koja je dio iOS-a 15. Također tu je i Qualcommov Snapdragon Satellite, koji iz orbite isporučuje tekstualne poruke na mobitele s Androidom koristeći Iridium konstelaciju.

Očekuje se da će na ovom tržištu konkurencija biti žestoka.

Vezani članci