{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SpaceX lansirao svoje prve internet satelite u Zemljinu orbitu

22.2.2018. u 21:32
11
65
SpaceX lansirao svoje prve internet satelite u Zemljinu orbitu
11
SpaceX lansirao svoje prve internet satelite u Zemljinu orbitu
Foto: YouTube screeenshot
SpaceX uspješno je lansirao internet satelite koji su uspješno raspoređeni u niskoj orbiti nakon polijetanja iz baze Vandenberg. Ovo su prvi sateliti od ukupno 12.000, koliko ih direktor SpaceX-a Elon Musk planira poslati u svemir.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Uz pomoć rakete Falcon 9 američka svemirska kompanija danas je lansirala i španski radarski opservacijski satelit Paz, težak 1,5 tonu, te dva demo satelita za internet, Microsat 2a i Microsat 2b.


Lansiranjem ovih satelita u svemir, SpaceX je započeo kreirati svoju mrežu satelita Starlink koja ima za cilj omogućiti znatno brži internet širom svijeta, a naročito u nerazvijenim zemljama.

Sateliti Microsat 2a i 2b prvi su koje je izgradio SpaceX, a prikupljat će podatke o održivosti izgradnje novog satelitskog sistema. Musk je na Twitteru objavio da će "nova satelitska mreža, ako bude uspješna, služiti onima koji to najviše trebaju širom svijeta".

Ranije je lansiranje satelita bilo zakazano za 17. februar, ali su iz SpaceX-a otkazali let zbog dodatnih provjera i zaštite tereta na raketi Falcon 9.

SpaceX do 2024. godine planira slati svoje internet satelite u svemir. Kompletan projekat kreiranja internet svemirske mreže koštat će oko deset milijardi dolara. Flota od oko 12.000 satelita trebala bi stalno biti u pokretu oko Zemlje te pokrivati baš svaku tačku na Zemlji brzim internetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: