U misiji Transporter-5
25

SpaceX lansirao prvi "crypto satelit"

D. B.
Prvi "crypto satelit" je lansiran u orbitu zahvaljujući kompaniji SpaceX.

SpaceX je uspješno obavio svoju petu misiju lansiranja malih satelita nazvanu Transporter-5 iz svemirskog centra u Cape Canaveralu na floridi. Nedugo nakon što je teret poslan na put u nisku Zemljinu orbitu, prva faza rakete Falcon 9 vratila se na tlo.

Ovo je prva misija u kojoj je SpaceX lansirao crypto satelit, a poznato je da je direktor kompanije Elon Musk itekako "umiješan" u kriptovalute.

Riječ je o satelitu pod nazivom Crypto-1, koji je dizajnirao američki startup Cryptosat, a on predstavlja temelj za sigurnu kriptografiju povezanu sa blokchainom u svemiru.

To je mali satelit veličine šolje za kafu, a s obzirom na činjenicu da je "nedodirljiv" u svemiru te da će prenositi otvorene komunikacije, niko ga ne može ugroziti, a svako s antenom će moći pratiti njegove prijenose. Koristit će se za lansiranje sigurnih blockchain i Web3 platformi.

Cryptosat je već obavio nekoliko testova na Međunarodnoj svemirskoj stanici s ciljem istraživanja sigurnosti podataka u svemiru, a u martu je testiran Drand protokol, prvi javno provjerljiv signal.

Pomenuti satelit je "putovanje" raketom Falcon 9 dijelio s različitim eksperimentalnim teretom i letjelicama.