Najava Elona Muska
1

SpaceX će koristiti raketu Falcon Heavy za slanje Teslinog Roadstera na Mars

Klix.ba
Direktor kompanije SpaceX Elon Musk je rekao da će prva raketa Falcon Heavy biti iskorištena kako bi se u svemir poslao Teslin Roadster. Musk je tu ideju najavio u petak putem Twittera, a onda ju je i zvanično potvrdio za The Verge.

Raketa Falcon Heavy je naprednija i snažnija od postojeće rakete Falcon 9, a kompanija SpaceX se nada da će je moći koristiti za misije na Mjesec i Mars. Prvobitno je trebala poletjeti 2013. ili 2014. godine, no, njen prvi let je odgođen za januar 2018. godine.

SpaceX je testirao dijelove rakete u posljednjih godinu dana, a istovremeno je pripremao lansirno mjesto s kojeg je lansiran Apollo 11.

Falcon Heavy je raketa koja se sastoji od tri kompanijine Falcon 9 rakete uvezane zajedno, pa zbog toga može stvoriti trostruko veći potisak, a što na kraju omogućava kompaniji da obavlja misije izvan niske orbite Zemlje.

Konačni cilj kompanije je da uspije vratiti sve tri rakete koje napajaju Falcon Heavy raketu, baš kao što je uspjela prošle godine s raketom Falcon 9. Još uvijek nije jasno da li će SpaceX pokušati vratiti svoju novu raketu nakon prvog lansiranja.

Musk je ranije najavio da SpaceX planira sve svoje resurse uložiti u još veću raketu pod nazivom Interplanetary Transport System. Ta nova megaraketa bi mogla obavljati različite misije, od kolonizacije Marsa, pa do transkontinentalnog leta na Zemlji u trajanju od 30 minuta.