Podržan satelitima
7

SpaceX će 2019. godine omogućiti svemirski internet za sve ljude na svijetu

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Elon Musk, direktor kompanije SpaceX, saopćio je kako će do 2019. godine omogućiti "svemirski internet" ili internet podržan satelitima. Namjera kompanije je okružiti Zemlju hiljadama satelita koji bi omogućili pristup internetu svim ljudima na svijetu.

Potpredsjednica satelitskih poslova u SpaceX-u Patricia Cooper kazala je kako kompanija planira poslati prototip satelita u svemir već ove godine, prije nego 2018. godine pošalje još jedan. Ovi prototipi će demonstrirati kako je moguće uz klasično izgrađene satelite osigurati "svemirski internet" za stanovnike Zemlje, prije nego 2019. SpaceX počne izgradnju internet mreže u potpunosti.

Cooper je pojasnila kako je plan lansirati 4.425 satelita u Zemljinu orbitu na prilično niskim visinama, između 1.110 i 1.325 kilometara. SpaceX planira izgraditi i kontrolni centar te druge objekte na Zemlji, odakle će se pratiti rad i funkcionalnost "internet satelita". Oko Zemljine orbite sada kruži blizu 1.459 satelita, a SpaceX planira uskoro utrostručiti taj broj, zbog čega stručnjaci smatraju kako kompanija ima veoma ambiciozan te potencijalno težak i opasan plan.

Međutim, pored toga što će SpaceX povećati broj svemirskog otpada, omogućit će svim ljudima na Zemlji da dobiju brz bežični internet. To je naročito značajno za neke nerazvijene zemlje koje još nisu sagradile potrebnu infrastrukturu kako bi stanovnicima omogućile pristup mreži. Sateliti SpaceX-a omogućili bi pristup internetu u najudaljenijim i najsiromašnijim dijelovima svijeta.