Tablet s dvostrukim ekranom
0

Sony predstavio rivala Appleovom iPadu

Sarajevo-x.com
(Foto: AFP)
Kompanija Sony je u srijedu predstavila prvi tablet kompjuter koji se preklapa na pola, te se otvara poput knjige. Zvaničnici kompanije se nadaju da će biti konkurentan Appleovom iPadu.

Sony Tablet P ima dva 5,5-inčna ekrana osjetljiva na dodir. Moguće ga je saviti napola. To ga čini praktičnijim od iPada i sličnih uređaja, te ga je lakše nositi.

Zvaničnici Sonyja tvrde da može stati u ručnu torbu ili džep sakoa. Od iPada je jeftiniji za 20 eura, a omogućava i wi-fi i 3G pristup internetu.

Dva ekrana je moguće kombinovati i koristiti ih kao jedan veliki ekran. Ekrani mogu funkcionisati i zasebno.

Baš kao i drugi tablet kompjuteri, Sony Tablet P može preuzimati muziku i klipove s interneta, posjeduje prednju i stražnju kameru, te omogućava videopozive.

Tablet kompjuteri su sve popularniji u svijetu, baš kao i "pametni" telefoni poput Appleovog iPhonea čija će peta generacija biti predstavljena ovog mjeseca.

Sony je predstavio i konvencionalni tablet kompjuter Sony S. On ima 9,4-inčni ekran osjetljiv na dodir, infracrvenu tehnologiju, može se koristiti kao daljinski upravljač za TV ili Blu-ray player. Dodirom dugmeta klipovi i fotografije mogu biti poslani sa tablet kompjutera na kompatibilne TV uređaje.

Verzija sa wi-fijem će koštati 450 eura. Na stranici Mobile Gazette je pohvaljen inovativni dizajn pomenutog tableta.

"Ova dva Sonyjeva tablet kompjutera su napokon prava konkurencija Appleovom iPadu 2", navodi se na internet-stranici.

No, analitičar kompanije Macquarie Securities, Jeff Loff, uopće nije impresioniran Sonyjevim uređajima, te je izjavio kako će novi dizaj doživjeti neuspjeh, piše Daily Mail.

Vezani članci