Revolucija pretrage
9

Softver koji može identificirati bilo koji objekt na planeti

Klix.ba
Google je dobio patent na tehnologiju koja bi mogla revolucionizirati pretrage i koja bi njihovom servisu za pretrage mogla dati nevjerovatno znanje o svijetu.

Ljudi zahvaljujuću mozgu i očima mogu prepoznati neki objekt čim ga pogledaju. Kada je riječ o kompjuterima to je mnogo teže postići. Međutim, Google bi to mogao promijeniti zahvaljujući svom patentu za automatsko video prepoznavanje objekata.

Patent opisuje tehnologiju koja može skenirati videosnimak, a onda u njemu prepoznati zemljište, objekte i kontekst, što mu pomaže da obilježi i kategorizuje sve što vidi.

Ovaj patent bi mogao revolucionizirati korištenje interneta, posebno ukoliko se tehnologija prenese i na pametne telefone. Međutim, vrlo je moguće da će ova tehnologija izazvati kontroverze i zabrinutost zbog narušavanja privatnosti. Grupe za ljudska prava već upozoravaju da bi ova tehnologija Googleu mogla dati mnogo informacija o privatnom životu ljudi.

Iz Googlea su izjavili da imaju namjeru napraviti "skladište" imena objekata u kojem će biti oko 50.000 različitih objekata koji će se moći kombinovati.