Uvrijeđeni posjetioci
0

Snimci koji slave naciste na YouTubeu

Sarajevo-x.com
Posjetioci popularne internetske stranice YouTube osudili su prikazivanje više od 2.800 video snimaka koji glorificiraju vođu nacista Adolfa Hitlera, nacističke ideje i pohode nacističke vojske u Drugom svjetskom ratu.

Snimke na kojima su prikazani pripadnici zloglasnih SS trupa do sada su pogledali milioni posjetilaca popularnog sajta.

Vojnici su prikazani kako veličaju borbu i snagu njemačkog nacizma, a ovi snimci su izazvali bijes jevrejskih organizacija koji pozivaju administraciju YouTubea da ukloni veoma uvredljive video zapise, među kojima je i onaj pod nazivom "Hitler je bio u pravu".

"Glorificiranje Hitlera i SS trupa u bilo kojem kontekstu je bolesno. YouTube treba da bude svjestan odgovornosti koju ima. Moraju ukloniti sve vrste uvredljivog materijala, ako žele da zadrže kredibilitet. Stranica je postala jedan od najvećih izvora raznih video sadržaja koje mladi ljudi posjećuju bez prisustva roditelja", upozorila je Susan Kramet, članica Liberalno-demokratske stranke.

Jevrejski poslanici u Velikoj Britaniji kazali su da su i dalje 'jako zabrinuti količinom rasizma i antisemitizma na internetu'.

Između ostalog, na internetu je postavljena i himna SS trupa, zajedno sa Hitlerovim obraćanjem vojnicima. Drugi video je privukao 652.000 posjetilaca, među kojima je bilo oko 2.000 obožavatelja lika i djela Adolfa Hitlera. Jedan od posjetilaca je postavio ogromni kukasti krst sastavljen od 134 manjih kukastih krstova, a drugi je napisao: "Borci u redovima njemačkih SS trupa bili su istinski heroji - pravi vikinzi!"