Košta 230 dolara
1

Snap predstavio Pixy, svoju prvu "leteću kameru"

D. B.
Kompanija Snap, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija Snapchat, predstavila je svoju prvu "leteću kameru", odnosno mali dron opremljen kamerom.

Riječ je o dronu Pixy koji je toliko mali da može stati na dlan ruke. Prodaja je već počela u SAD-u i Francuskoj, a cijena iznosi 230 dolara.

Iz Snapa je saopćeno da će isporuke za prednarudžbe početi krajem maja. Fotografije i klipovi koje snimi dron preuzimat će se u Snapchat Memories, gdje će korisnici moći pohranjivati sadržaj za kasniju upotrebu.

Pixy je još jedan primjerak eksperimentisanja koje vrše kompanije povezane s društvenim mrežama. Snapchatova matična kompanija Snap je poznata po aplikaciji za dopisivanje, ali sebe naziva kompanijom za kamere. Prošle godine je Snap predstavio najnoviji par AR naočala pod nazivom Spectacles, koji omogućava kreatorima da digitalne fotografije "prenose" u stvarni svijet. Već godinama se priča da Snap razvija selfie dron, a sada je on konačno predstavljen.

Dron Pixy je debitovao na godišnjem i četvrtom po redu Partner Summitu, događaju koji je prikazan online.

Za korištenje drona potrebno je pritisnuti dugme i odabrati jedan od sedam modova leta, lebdenje, orbitiranje, otkrivanje, favoriziranje i slijeđenje.

Primjera radi, odabirom moda "slijeđenje", Pixy će slijediti korisnika tokom njegovog kretanja te praviti fotografije i snimke, no korisnik može programirati Pixy tako da samo snima. Dron će u tom slučaju letjeti i iz zraka praviti snimke prije nego se vrati na dlan ruke korisnika.

Na tržištu postoje slični proizvodi koji su čak jeftiniji, a primjer je Air Neo kompanije AirSelfie koji košta 150 dolara. Također, ima i onih skupljih primjera, kao što su dronovi opremljeni kamerama koje proizvodi kompanija DJI.

U prodaji će biti dostupna dva paketa. Osnovni paket košta 230 dolara i uključuje remen za nošenje drona, kabl za punjenje i bateriju. Paket koji košta 250 dolara podrazumijeva dodatne baterije koje se mogu puniti i punjač. Cijena baterije je 20, a punjača 50 dolara. Koliko baterije traju, zasad nije poznato, ali bi trebale izdržati pet do osam letova. Pixy nudi 16 GB memorije te može pohraniti do 1.000 fotografija i do 100 klipova. Dron je težak svega 101 gram, a snima video rezolucije 2,7K kamerom od 12 MP.

Međutim, snimci nemaju zvuk, ali je moguće editovanje putem Snapchata i dodavanje muzike, glasa i drugih efekata.

Pixy je otporan na vodu, ali bi mogao imati problema s jačim vjetrom.

Snapchat ima više od 600 miliona mjesečno aktivnih korisnika i više od 330 miliona dnevno aktivnih korisnika širom svijeta.