Zanimljiv uređaj
17

Smartphone Meizu Zero nema dugmad ni portove

Klix.ba
Proizvođači martphonea polako smanjuju broj dugmadi i portova, a neki su u potpunosti izbacili utor za slušalice. Home i stražnja dugmad su zamijenjena softverskim rješenjima, a novi Meizu Zero je prvi smartphone koji apslutno nema nijedan port niti dugme.

Iz kompanije Meizu je saopćeno da Zero nema dugmadi, rupica za zvučnike, slota za SIM karticu, kao ni porta za punjenja. Većina uređaja je samo glatka keramika, a to jedino kvari izbočina za kameru na straćnjem dijelu te rupice za mikrofon na dnu.

Uređaj je dobio 5,99-inčni AMOLED ekran koji ima "bradu" poput Samsungovog Galaxyja S9 i gornju ivicu umjesto zuba. Senzor za otisak prsta je smješten ispod stakla ekrana, kao i Meizuova mSound 2.0 tehnologija koja mu omogućava da funkcioniše kao zvučnik.

Punjenje baterije se obavlja isključivo bežičnim putem, a Meizu obećava do 18W putem vlastite Super mCharge Wireless tehnologije koja nadmašuje Appleovih 7,5W i Samsungovih 9W.

Kao što je već rečeno, Meizu Zero nema fizičku dugmad nego koristi haptički sistem sa strana koji predstavlja virtuelnu dugmad za uključivanje i isključivanje uređaja, kao i za podešavanje glasnoće zvuka. Standardni SIM slot je zamijenila eSIM tehnologija. S obzirom na nedostatak otvora, smartphone je otporan na vodu i prašinu po standardu IP68.

Još uvijek Meizu nije otkrio mnoge informacije o svom smartphoneu, ponajviše o specifikacijama. Jedino se zna da koristi prošlogodišnji Qualcommov procesor Snapdragon 845. Također, nije saopćeno kada će početi prodaja ni koliko će smartphone koštati, ali će te informacije biti objavljene uskoro, odnosno tokom Mobile World Congressa.

Vezani članci