Tehnologija
16

Službeni opoziv miliona Samsung Galaxy Note 7 telefona

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sigurnosni regulatori Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavili su u četvrtak službeni opoziv telefona Samsung Galaxy Note 7 nakon serije požara koji su doveli do povreda i oštećenja imovine, uz veliku glavobolju za južnokorejskog tehnološkog giganta.

"Kako ovaj proizvod predstavlja ozbiljnu opasnost od požara, pozivam sve kupce da ovaj opoziv odmah iskoriste", rekao je Elliot Kaye, predsjednik Komisije potrošača za sigurnost proizvoda.

Samsung je već započeo dobrovoljni opoziv, ali je ova kompanija kritikovana zbog toga što nisu dali jasne informacije o problemu ili kako da se riješi. Govoreći s novinarima, Kaye je kritikovao Samsung jer nisu sarađivali s njegovom agencijom.

"Obično nije recept za uspješan opoziv da kompanija radi sama", rekao je on, dodajući da bilo ko ko vjeruje da je jednostran napor dovoljan treba provjeriti još nešto osim telefona.

Samsung je rekao da problem uključuje blizu 2,5 miliona pametnih telefona u svijetu; vlasti kažu da ih je od toga blizu milion u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je kompanija ranije nudila zamjenu telefona, sada će ponuditi potrošačima izbor zamjene ili puni povrat novca.

Opoziv dolazi u vrijeme kada je Samsung u velikoj bici sa kompanijom Apple za pažnju kupaca. Apple je upravo predstavio najnoviju verziju svog iPhonea koji ide u prodaju u petak.

Samsung je uspio predstaviti Galaxy Note 7 nekoliko sedmica prije Appleovog predstavljanja. Telefon je dobijao dobre kritike, a u SAD-u je imao početnu cijenu od 850 američkih dolara. Međutim, kupci su počeli prijavljivati probleme s pregrijavanjem baterije, što ponekad dovodi do požara ili eksplozija.

Jedna porodica u St. Petersburgu, Florida, rekla je da je ostavila Galaxy Note 7 da se puni u njihovom automobilu marke Jeep te da je telefon uzrokovao požar koji je uništio vozilo.

Samsung je dobio 92 prijave pregrijavanja baterije, uključujući 26 prijava opekotina i 55 oštećenja imovine, prema podacima na web stranici Komisije. Rečeno je da oštećenje imovine uključuje požare u automobilima i garažama.

U međuvremenu su službenici za sigurnost zrakoplovstva u SAD-u napravili neobičan korak davanja upozorenja putnicima da ne uključuju ili pune telefone tokom letova, kao i da ih ne stavljaju u prtljag.

Službenik Samsunga se u četvrtak izvinio kupcima i obećao da će ubrzati povlačenje.

"Nismo zadovoljili standard izvrsnosti koji očekujete i zaslužujete", rekao je Tim Baxter, predsjednik Samsung Electronics America, u videu koji je objavila kompanija.

Kritičari kažu da Samsung nije poštovao pravila komisije koja pozivaju kompanije da koordiniraju povlačenje proizvoda s komisijom, uključujući i zajedničko saopćenje za javnost, iako je Baxter u četvrtak izjavio da je njegova kompanija obavijestila komisiju prije nego što je najavila da će prestati prodavati Note 7 2. septembra.

Samsung je tada najavio da će zamijeniti bilo koji Note 7 koji je prodao, a rok za zamjenu je sedam dana. Ali u saopćenju za javnost koje su izdali potrošačima nij rečeno da prestanu koristiti uređaj.

Sedmicu poslije, kompanija i komisija su izdale različita saopćenja kojima su pozvale potrošače da prestanu koristiti Note 7. Tada je Samsung rekao da će ponuditi zamjenske Note 7 uređaje nakon što ih komisija odobri.

Samsungove izjave ostavile su mnoge kupce zbunjenim, rekao je Tuong Nguyen, analitičar tehnološke industrije u Gartneru, te dodao da bi to moglo utjecati na ukupno povjerenje kupaca.

Ljudi koji su kupili telefon to su učinili kako bi dobili najbolji mogući kvalitet i usluge, rekao je Nguyen, dodajući da je način ovog opoziva bio promašaj.

Kupci Note 7 telefona koji ne žele povrat novca mogu odabrati da uzmu novi Note 7 telefon, za koji kompanija kaže da će biti dostupan u SAD-u do srijede, ili manji i jeftiniji Galaxy S7 ili S7 Edge odmah, uz povrat razlike u cijeni.

Blizu 97 posto telefona prodatih u SAD-u se opoziva.