Veća sigurnost
2

Skype počeo testirati nove "privatne razgovore" s end-to-end enkripcijom

Klix.ba
Kompanija Microsoft je počela testirati end-to-end enkripciju razgovora između korisnika Skypea koristeći Singal Protocol organizacije Open Whisper Systems.

Microsoft je najavio eksperimentalnu opciju nazvanu "Private Conversations" (privatni razgovori) u putem bloga, a moći će je koristiti svi koji trenutno koriste beza verziju Skype Insider na operativnim sistemima Windows, Mac, Linux, Android i iOS. Također, opcija će se moći koristiti samo ako obje strane koriste pomenutu verziju. Enkripcija će pokrivati tekstualne i audio poruke, fajlove, ali ne i audio i videopozive.

Skype već nudi određen nivo enkripcije koji štiti sam komunikacijski kanal, ali je end-to-end enkripcija još sigurnija. To znači da sadržaje poruka mogu vidjeti samo pošiljaoc i primaoc. Sadržaj se ne zadržava na Microsoftovim serverima, ali to ne znači da se podaci ne mogu presresti na druge načine. Ipak, ova enkripcija je sigurnija od većine drugih metoda.

Ako se ova mogućnost uvede u glavnu aplikaciju, pridružit će se ostalim platformama kao što su Facebookov Messenger, Appleov iMessage i WhatsApp, koji također nude end-to-end enkripciju.