Tehnologija
0

Skrivene opcije Google Eartha: Odletite do Marsa i Mjeseca

Klix.ba
Google Earth sadrži čitav niz opcija koje korisnici uglavnom ne primijete, a omogućavaju im da istraže čitavu planetu, pa i dio svemira.

Primjera radi, biranjem Mjeseca na traci sa alatima možete koristiti "Mjesečev program", odnosno, obići lokacije slijetanja na Mjesec koje su opisali neki od astronauta sa Apolla. Možete pogledati i 3D modele letjelica koje su slijetale na Mjesec, pa čak i pogledati otiske stopa astronauta na Mjesečevoj površini.

Putovanje na Crvenu planetu

Biranjem Marsa možete pogledati fotografije koje su poslali NASA-ini roveri i druge misije sa Crvene planete. Korisnici mogu istražiti i mape planete koje su nacrtali astronomi tokom godina, a tu je i interaktivni obilazak planete.

Korisnicima su na raspolaganju i trodimenzionalni modeli rovera Curiosity, Opportunity i Spirit, a moguće je i pratiti njihovo kretanje površinom Marsa te pogledati panorame od 360 stepeni.

Google Earth može se koristiti i za pretraživanje Marsovih znamenitosti poput Olympus Monsa, najvećeg vulkana Sunčevog sistema, tri puta višeg od Mount Everesta.

Čuda 3D tehnologije

Google Earth 7 omogućava korisnicima da prelete brojne svjetske metropole, ali i da pogledaju 3D modele drveća širom svijeta, koji uključuju više od 50 različitih vrsta, od gradskih parkova, do udaljenih šuma.

Tu je i opcija 3D Buildings, pomoću koje možete pogledati brojne zgrade, spomenike, fontane, tornjeve, muzeje, domove i sl. Klikanjem na "balončić" ispod njih, dobijate više informacija.

Možete čak i napraviti 3D prikaz svoje vlastite kuće ili mjesta gdje radite. Prikazi se spašavaju u Google Warehouse sve dok ih Google Earth ne odobri i ne uvrsti u program.

Istražite okeane i nebo

Pomoću programa Ocean možete putovati do morskog dna i istražiti različite podvodne pejzaže. Istraživači su čak koristili Google Earth kako bi vidjeli detalje djelovanja zemljotresa i podvodnih klizišta.

Moguće je istražiti i specifične oblasti poput najboljih mjesta za ronjenje i surfanje na svijetu. Također, tu je i opcija za istraživanje olupina brodova poput Titanica.

Naravno, moguće je istražiti i nebeska tijela, pomoću opcije then Switch to Sky, a na raspolaganju su zvijezde, konstelacije, galaksije i različite planete. Kada koristite ovu opciju, prikazuje se nebo iznad vaše trenutne lokacije na Zemlji.

Tu je i simulator leta koji korisnicima omogućava upravljanje različitim letjelicama pomoću miša ili nekog drugog kontrolora. Moguće je letjeti širom svijeta i na različitim visinama. Kako biste ušli u simulator, jednostavno pritisnite Ctrl-Alt A.

Pogledajte šta nam donose klimatske promjene

Google Earth korisnicima pruža i uvid u različite scenarije klimatskih promjena, istragu krčenja šuma i 3D obilaske šuma. Pored toga, tu su i različite strategije prilagođavanja utjecajima klimatskih promjena.

Pomoću Google Eartha možete pronaći i izmjeriti gotovo svako mjesto na planeti te nacrtati putanje i poligone u 3D pregledniku, izmjeriti udaljenosti puta ili 3D objekata.

Program "Liquid galaxy" korisnicima omogućava da zakorače u prostoriju sa monitorima raspoređenim u krug te da obiđu čitav svijet za samo nekoliko sekundi.